luni, 30 august 2010

Remaniere dupa principiul : ”eu v-am facut, eu va omor!”

Mai are influenta dl Basescu in PDL? Are si inca multa!

In pozitia de presedinte face jocurile la numirea premierului atat in 2012 cat si dupa orice motiune de cenzura reusita. Faptul ca „majoritatea” Johannis n-a reclamat la Curtea Constitutionala acest drept al presedintelui demonstreaza ca nu era sigura de reusita. Cat despre suspendarea sa, boala lunga moarte sigura. Mai trebuie sa fie si electoratul de acord si opozitia s-a mai ars odata cu victimizarea presedintelui. Ales prin vot direct, de catre popor, etc., etc.

Dl Basescu are inca multi fideli, atat in randul parlamentarilor PD-L cat si in UNPR si probabil la independenti. Asa ca nu i-ar fi greu sa faca sa treaca o motiune de cenzura initiata de opozitie impotriva unui guvern sau premier „neascultator”. Unii abia asteapta „un semn” sa schimbe guvernul.

In al treilea rand, la viitoarele alegeri parlamentare, presedintele tarii s-ar putea pune cu nuiaua pe PD-L, aratand romanilor ce putin a facut pentru salavarea tarii, dupa principiul „eu v-am facut, eu va omor”. Intr-un astfel de context, mai da cineva vreo sansa acestui partid?

In al patrulea rand, pentru a nu fragiliza pozitia in partid a dlui Boc, care asa cum spuneam in alt articol, pare predestinat sa conduca guverne nenumarate pana in 2012, este bine sa se dea vina pe presedinte, asa cum s-a intamplat in celebrul, de acum, 6 mai 2010. Adica „nu eu v-am dat afara ci presedintele mi-a cerut-o. Si cum noi suntem la guvernare pentru ca ne-a adus presedintele, asta e”.

Presedintele trebuie sa dea un semn populatiei ca „se ocupa” sa trecem cu bine peste situatia dificila. Asa ca ii convine sa fie facut responsabil pentru remaniere, ca un inceput de reparatie a ce nu merge bine.

Dupa cum tot atat de adevarat este ca numai de criza politica nu ne arde acum. De negocieri pentru un nou guvern care pot sa dureze mult si bine. De impacat interese multiple si diverse, financiare, de orgolii, de pozitionare, de rasplatire a finantatorilor, etc. Ce sa facem, licitatie pentru cine da mai mult pentru un post de ministru?

Asa ca, pana la urma, tot dl Basescu va decide remanierea de la 1 septembrie, fara sa se schimbe structura guvernului, pentru a fi necesar un vot in parlament. Nu poate depasi data de 1 septembrie pentru ca a anuntat-o. Probabil are deja calculele facute, remaniatii si inlocuitorii lor stabiliti. Ramane formalitatea anuntarii lor. Iar conducerea PD-L nu are alta optiune decat s-o accepte.

Variante posibile

Marian Sarbu la ministerul muncii ar fi o solutie mai buna decat dl Seitan, avand in vedere experienta acumulata, rasplata pentru „tradarea” PSD si cresterea atractivitatii UNPR in randul parlamentarilor din opozitie, pentru viitoare tradari.

De asemeni, la ministerul agriculturii, dl Valeriu Steriu ar fi o buna alegere, din aceleasi motive. In plus este si foarte tanar si carismatic.

Dl Sebastian Vladescu pare sa scape de data asta, a fost alegerea initiala a presedintelui si, in ciuda conditiilor neprielnice (fara banii pe care i-a avut dl Vosganian), a reusit sa plateasca salariile si pensiile. Ceeace nu e putin lucru in situatia economica a Romaniei. In plus, cu exceptia dlui Mihai Tanasescu, nu are contracandidat. Nu se stie daca dl Tanasescu ar da postul de la FMI pentru troaca politica din Romania. Iar dl Stolojan, dupa doua retrageri succesive din candidaturi deja anuntate, ar deveni ridicol fie si doar printr-o noua nominalizare.

Dnii Predoiu, Funeriu si Baconschi isi vor mentine probabil posturile, din lipsa de inlocuitori si pentru ca n-au facut gafe mari. Nu stiu daca controversata OUG privind impozitarea drepturilor de autor a avut si girul dlui Predoiu si atunci e grav ori a fost opera exclusiva a „specialistilor” dlui Seitan. Pe de alta parte restructurarea la ministerul Educatiei aproape ca nu s-a facut, desi exista rezerve uriase. Nici excluderea academiilor de la finantarea bugetara si nici interzicerea cumulurilor de functii si salarii bugetare. Nici derularea programelor cu finantare europeana nu decurge satisfacator, desi sunt semnate foarte multe.

Nu e clara insa nici situatia bazei materiale aflata acum in posesia Directiilor Judetene de Tineret si Sport, unele semnale pornite din presa indica posibilitatea unor lucruri necurate, fapt care ar explica si de ce n-au fost desfiintate. Tot serviciile stiu adevarul. Daca doar o parte dintre ele sunt adevarate, soarta dlui Funeriu este si ea pecetluita.

Grea si complicata este situatia tripletei BVB, Berceanu, Videanu, Blaga. Dl Blaga are mari sanse sa ramana pe loc, un minister asa greu nu-si schimba titularii prea des. In plus, a facut curatenie dupa plecarea dlui Nica si lucrurile au intrat pe un fagas normal. Pentru cine „normal”, e o intrebare la care orice raspuns e hazardat si fara dovezi.

Dl Berceanu se scuza pentru neatragerea fondurilor europene prin faptul ca exproprierile, mutarile de retele electrice, de gaze, de apa si altele nu sunt eligibile, trebuie facute din bani proprii pe care nu i-a avut. Restructurarile de la CFR s-au facut si se fac, in ciuda protestelor sindicatelor, poate in cele mai grele regii ale statului, care atarna ca niste pietre de moara de picioarele economiei.

Dl Videanu are mari probleme cu clientelele. Unele recunoscute si date in vileag de presa, altele stiute probabil doar de cei abonati la informarile serviciilor. Cat despre restructurari economice, n-am prea auzit cine stie ce succese. Greu de spus ce va cantari pana la urma.

Dna Elena Udrea nu are emotii
Mai clara pare situatia dnei ministru Elena Udrea. Dupa modul impecabil in care l-a executat pe Ludovic Orban in celebrea comisie parlamentara, dupa ce DNA i-a dat NUP, dupa agitatele branduri de tara, cu sau fara frunze, dupa dansurile din Maramures, nu cred ca are emotii. De altfel, nu figureaza pe nicio lista de ministri remaniabili, asa ca poate dormi linistita. Cineva, acolo sus in Olimp, vegheaza pentru dansa si o apara de rele.

Dl Gabriel Sandu, protejatul dnei Roberta Anastase, pare a avea soarta pecetluita. Nu numai ca in loc sa informatizeze fiscul trimite la trei cozi, lunar, intelighentia romana. Nici macar dovezile de cazier judiciar nu se pot obtin online de catre institutiile solicitante, tot cu cererea si hartiuta. Se pare, insa, ca are mari probleme cu contracte de sute de milioane de euro acordate mai putin ortodox la clientele cu masca si fara masca. Cel putin asa sustine presa, dar decisiv va fi ce sustin serviciile in informarile trimise abonatilor. Greu de spus cine il va inlocui.

Ministri UDMR vor ramane pe loc, in primul rand ca sunt seriosi si necriticati de opinia publica, in al doilea rand pentru ca ultimul lucru de care are nevoie acum coalitia este un scandal pe tema asta. Si ceilalti ministri, carora mai nimeni nu le reproseaza ceva, vor ramane, probabil, pe loc.

Cele de mai sus apartin unui spectator neutru al scenei politice si sunt ipoteze ale unui scenariu normal si necesar. Daca vor prevala alte criterii, nu autorul e de vina!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu