sâmbătă, 9 octombrie 2010

Partea pozitiva a bilantului. De doi lei speranta!...

Asistam la o vaicareala generalizata, condusa de sindicate, care prevestesc apocalipsa, daca nu se „dau” revendicarile din listele lor. Ii inteleg, trebuie sa justifice cotizatiile din care isi iau salariile uriase, isi fac vile impunatoare, de genul celei aratate la tv zilele trecute.

Si totusi, nu s-a intamplat nimic pozitiv in ultimii ani?

M-am decis sa fac si o lista a lucrurilor pozitive intamplate, prea cadem prada pesimismului si deznadejdii.

1. Constructiile noi, civile si industriale. Profitand de relativa crestere economica si de banii mai multi intrati in buzunare, multi romani si-au construit vile in jurul oraselor, realitate care se vede cu ochiul liber, nu trebuie demonstrata. Constructii care la randul lor au ajutat la dezvoltarea industriei pe orizontala, de la instalatii la materiale de constructii, la centrale termice, izolatii, panouri solare si cate si mai cate. A aparut un corp de constructori, lucrand la negru, ce-i drept, care s-a calificat din mers, fara prea multa scoala si teorie. Ei pot merge, in vremuri de criza, sa castige la fel de bine, in alte tari. Constructiile industriale, in special ale unor mari firme straine, aflate pe centura marilor orase, ne arata eficienta in organizare si management. Inca odata regretam absenta infrastructurii, centuri ocolitoare, auostrazi.
2. Masinile si utilaje straine. Cel putin autoturismele straine au invadat soselele si strazile, asa incat rar mai vezi cate o Dacie. S-a implinit visul multor romani, o masina buna si fiabila. Pana si eu, profesor, mi-am luat in leasing o Skodita, de care sunt foarte multmit. Nu mai vorbesc de tot felul de autoutilitare, mai mici sau mai mari. Si, cu toata criza, soselele si strazile sunt la fel de aglomerate. Uzinele Dacia fabrica si vand Loganuri in ritmuri ametitoare. E drept, cu aportul banilor, tehnologiei, managementului si pietelor aduse de Renault. Macar de-am avea sute de astfel de produse. In ciuda crizei, aglomeratia si consumul de carburanti nu se potolesc.
3. Calatoriile in strainatate. In sfarsit, visul de zeci de ani al romanilor s-a implinit. Sa vada lumea. Milioane de romani calatoresc anual in Europa si in afara sa. Unii cu afaceri, altii in excursii. Am fost si eu in excursii, in Italia, pe Coasta de Azur, la Amsterdam, in Elvetia, Austria, Franta, Germania, Croatia. Cu masina proprie, ca mi s-a parut mai palpitant. Cei care au si lucrat afara au vazut ce inseamna sa faci treaba serioasa, nu de mantuiala, au trimis bani in tara de ordinul a 7 miliarde de euro pe an, cat a fost varful la un moment dat. Si-au construi case in comunele de bastina, si-au luat bunuri de tot felul. Si au contribuit la bugetul de stat prin TVA, accize si alte taxe si impozite.
4. Bunuri de folosinta indelungata, televizoare, calculatoare, combine de tot felul, au umplut casele romanilor. Internetul a patruns in foarte multe case de la orase si aproape in toate scolile si institutiile de stat. La preturi mai mici decat afara. Sigur, ar trebui sa discutam de procente. Cati raman in afara acestui flux tehnologic. Cei care doresc si muncesc pentru asta au avut acces la resurse. Ceilalati sa faca bine sa munceasca mai mult.
5. Orasele mari, Bucurestiul in primul rand, si-au modernizat infrastructura stradala si aspectul bulevardelor. Locuiesc in Drumul Taberei si parcurile si bulevardele sunt mai frumoase decat la Budapesta, de exmplu. De departe mai frumoase decat celebra insula Margareta, da la Budapesta. Cu spaga, fara spaga, multi primari s-au preocupat si de asfaltarea ulitelor, gaze, apa, canalizare. Cel putin in jurul Bucurestiului asa este. Adaugand vilele cochete aparute pe ulite, peisajul periurban s-a schimbat.
6. Foarte multi studenti fac studiile afara, platind taxe comparabile cu acelea practicate pentru cetatenii din tarile UE. Imi spunea o eleva ca jumatate dintre colegii ei de clasa a XII-a isi propun sa aplice la o universitate din UE. Sa simta si universitarii nostri, pe propria piele, ce inseamna concurenta.
7. In ciuda crizei am inteles ca depozitele din banci ale romanilor sunt inca considerabile. Exista mentalitatea economisirii la romani, mostenita de la parintii grijulii cu ziua de maine. Munca la negru si evaziunea fiscala fac veniturile nefiscalizate inca destul de mari. Ele se duc oricum in consum, deci in TVA si accize sau in economisire, asa ca statul isi incaseaza portia si de aici.
8. In ciuda multor fapte antisociale, intens mediatizate, ca ajung la proportii astronomice pentru a demoniza guvernarea, observ in traficul auto si politete si intelegere pentru aceia care ar trebui sa astepte zeci de minute sa intre in fluxul principal de circulatie. In cateva minute cineva opreste si face semn celui care asteapta sa intre in flux. La fel ca in Germania si alte tari civilizate. Mare lucru!
9. Filialele CEC-Bank s-au modernizat, au disparut ghiseele acelea inalte din spatele carora nu vedeai fata si ochii salariatului. Acum stai pe scaun in fata lui si-i vezi ochii. Am scapat de o frustrare!
10. Infrastructura institutiilor de stat, inclusiv a scolilor, s-a imbunatatit, in special in urban. Termopane, internet, calculatoare, mobilier scolar nou, grupuri sociale, conditii mai bune de incalzire si iluminat exista in foarte multe scoli. Ca deficitul a fost foarte mare, este adevarat. Institutiile publice s-au dotat cu retele de computere, imprimante, copiatoare, nu se mai fac acte, state de plata, fise de calcul, cu creionul chimic. N-am ajuns la nivelul tarilor avansate, dar si nivelul de la care am pornit a fost foarte jos.
11. DNA, Parchetul General, DIICOT-ul au inceput sa aresteze pe banda rulanta. Probabil prea incet pentru cati ar trebui arestati. Dar nume grele, senatorul Catalin Voicu, afaceristul Casuneanu, Vantu, Vlas, Monica Ridzi, judecatorul Costiniu, Remes, primarii Solomon, Anghel, Gutau, unii si condamnati, iar lista este mult mai lunga, multi dau cu subsemnatul sau fac deja puscarie.
12. Globalizarea economiei are si efecte pozitive, nu numai aducerea crizei si in tara noastra. Multinationalele (cele de telefonie mobila, de exemplu), bancile internationale aduc know how, de care avem atata nevoie. Tinerii romani capabili si-au gasit locuri de munca bine platite, elevii din clasele superioare de liceu, din orase cel putin, vorbesc engleza in mod curent. Fara a mai vorbi de abilitati informatice pe care le deprind copiii inca de mici, din familie.

Sigur, nu toata tara se inscrie in tabloul acesta pozitiv. Statul putea sa faca mult mai mult pentru aceia care nu s-au incadrat singuri in fluxul de progres si civilizatie. Ca unii nici nu fac eforturi pentru asta, e la fel de adevarat. Ce sa faca statul, sa le faca binele cu forta?

Am si pornit de jos de tot. Comunismul ne-a abrutizat si ne-a tinut intr-o izolare aproape perfecta, sparta doar de posturile occidentale de radio.

Dar sa nu ignoram progresele pe care le-am facut. De doi lei speranta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu