vineri, 29 octombrie 2010

Victor Ponta, imaginea esecului

Esecul motiunii de cenzura si a mitingului, presupus a speria parlamentarii puterii, consfinteste acum ceeace multi banuisera de la inceput: Victor Ponta este imaginea esecului, a infrangerilor, a compromisurilor si a umilintelor.

A anuntat cu o zi inaintea votului ca-i lipsesc 3,4 voturi, ca sa treaca motiunea. Iar in ziua motiunii ca s-au strans toate voturile necesare. Un bluff, nu era nimic adevarat. Vise politice.

A declarat in ziua mitingului ca “Jandarmilor li s-a spus ca astazi va fi o lovitura de stat. Li s-a dat munitie. Fac un apel sa inteleaga ca nu trebuie sa faca ceea ce le spune Basescu, asa cum n-au facut nici cand le-a spus Ceausescu sa traga in oameni. Este foarte grav ce se intampla. Credem in continuare ca democratia poate fi salvata. Ne aflam intr-un moment prin care Romania n-a mai trecut din decembrie 1989".

O declaratie iresponsabila, care daca ar fi fost luata in seama de cei din piata, manifestanti si forte de ordine, s-ar fi lasat cu lupte de strada. Noroc ca nu pune multa lume pret pe spusele lui Ponta. Iar din cei 80.000 de mitingisti promisi s-au adunat pana la urma vreo 30.000, dintre care 20.000 erau sindicalisti si doar 10.000 membri PSD. Din toata tara.

A tratat de sus PNL si pe Antonescu. Le-a transmis ca mai intai “sa omoram ursul, apoi vedem ce facem cu blana”. Premonitie. S-a dovedit ca se certau pe pielea ursului din padure. Cand Antonescu a propus cateva nume de premieri si ministri, o comisie comuna care sa articuleze un program comun minimal, Ponta l-a tratat cu superioritate: “punem motiunea dupa congresul nostru”, care va da lumea pe spate prin calitatea programelor si ideilor. Programe de un populism respingator, fara legatura cu lumea reala in care traim, mizand pe naivitatea unui electorat credul si usor de aburit. Sa te lasi pacalit de niste sondaje platite de tine, care iti arata partidul la cote ametitoare, iata o dovada pura de infantilism politic. Si a urmarilor puterii cazuta in bratele unui om tanar, nepregatit filozofic pentru o astfel de incercare.

Eroarea politica a “carlanului fara minte” s-ar putea dovedi fatala in primavara, cand odata cu posibila accedere a lui Vasile Blaga la conducerea PD-L, relatiile dintre PNL si PD-L s-ar putea debloca, in vederea alegerilor din 2012. Si atunci, PSD va avea in fata o perspectiva sumbra: inca 4 ani in opozitie. Datorita “carlanului” care ii conduce.

Continutul motiunii de cenzura a reprezentat un amestec gretos de promisiuni fara acoperire, pamflet politic, diatribe de mahala, minciuni flagrante, fara solutii fezabile, validate de specialisti romani si straini. In ideea ca laboratoarele din Kiseleff bat orice institutie de analiza si prognoza economica. Doar ca n-a crezut nimeni asa ceva.

Cine da o sansa cat de mica unei guvernari PSD-PNL? Eventual cei aterizati in Romania din alte planete. La noi, guvernele de coalitie n-au prea functionat pana in prezent. Nu s-au inteles ele PD-L si PNL, ambele cu programe de dreapta, cum sa se inteleaga PSD cu PNL, cand au programe care nu se pupa de nicio culoare? Nici macar in punctele neesentiale. Cand se dispretuiesc reciproc si cand fiecare dintre cele doua partide isi doreste rolul de vioara prim-solista. Cand Ion Iliescu il califica pe Antonescu drept “superficial si aventurier”.

Lui Victor Ponta i-a mai venit o idee. Sa amane discutarea si aprobarea in Parlament a bugetului pe 2011. Dupa principiul: cu cat mai rau va fi Romaniei si romanilor, cu atat mai bine pentru PSD. Pentru sansele sale electorale. Ar functiona, daca intreaga Romanie ar fi o gradinita, cu Victor Ponta in post de educatoare. Dar nu este cazul.

Asa incat Victor Ponta a inceput cu stangul. Prima actiune de amploare organizata in calitate de lider al PSD s-a dovedit un mare esec. Din colaborarea cu PNL s-a ales praful, impingandu-l, aproape sigur, in bratele lui Vasile Blaga. Congresul PSD a aratat un partid care nu a invatat nimic din esecurile electorale repetate, din 2004 si 2008. Discursul public ramane cantonat in zona promisiunilor utopice, fara baze economice, fara ancore in realitatile si proiectele Uniunii Europene.

Am mai scris candva ca PSD va plati nazbatiile lui Victor Ponta. Cu inca 4 ani de opozitie, fara acces la borcanul cu mierea bugetara si la bazinul de functii publice. Pana la urma fiecare partid are conducatorii pe care ii merita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu