vineri, 31 decembrie 2010

Pleaca Boc dupa Anul Nou?

In mediile jurnalistice circula zvonuri insistente conform carora Emil Boc ar intentiona sa demisioneze dupa anul nou.

Care ar fi argumentele?

1. Misiune indeplinita. Odata cu trecerea importantului pachet de legi, conditie a ramanerii in acordul cu FMI, Boc poate raporta misiune indeplinita. Miscarile de strada au fost putine si neimportante, opozitia a pierdut absolut toate bataliile politice, inclusiv cele legate de sesizarea Curtii Constitutionale. Salvarea tarii de la “scufundarea ca o barca” este un titlu de glorie pe care si-l asuma, probabil pe buna dreptate, Emil Boc. Este greu de gasit un alt moment mai bun de retragere, cand poate raporta tarii si capitanului suprem : misiune indeplinita.
2. PD-L deconteaza costurile crizei. Toate semnalele arata ca n-a trecut criza. Cel putin nu in Romania. Chiar ignorand crizele mondiale, printre care criza datoriilor suverane este de departe cea mai grava, reluarea cresterii economiei romanesti se produce cu un decalaj de 6 luni-un an, sau chiar mai mult, fata de momentul in care tarile UE ies din criza. Dupa cum remarca multi analisti, 2011 este departe de a fi un an macar suportabil, din punct de vedere al veniturilor populatiei si nivelului de trai. Pana la declansarea campaniei si pregatirilor pentru alegerile locale mai sunt 12-14 luni, timp extrem de scurt pentru toate pregatirile umane si materiale. Este posibil ca evenimente ca acela legat de Adrian Sobaru sa escaladeze, sa devina mai dramatice, sa se sparga in capul lui Emil Boc si al PD-L. In plus, perspectiva de a fi sacul de box al opozitiei nu este de loc roza.
3. Reformarea PD-L. O misiune extrem de dificila. Pare sa fie viitorul proiect al lui Emil Boc. Lucrurile par sa se deterioreze grav in interiorul PD-L, pana la limita in care ar putea deveni incontrolabile. Recentele voturi in Parlament, in cazul Ridzi si CSM confirma aceste lucruri. La care se adauga critici virulente din partea unora precum Cristian Preda sau Monica Macovei. Nu exista un alt lider suficient de “curat” si respectat, care sa incerce sa duca partidul in proiectul « Alba ca Zapada ». Riscul de a inregistra in 2012 un esec rasunator este imens, iar timpul pana la viitorul Congres al PD-L curge inexorabil. Mai sunt doar cateva luni.
4. Presedintele Basescu nu vrea populism. Exista riscul major ca odata cu apropierea perioadei electorale partidele aflate la putere sa inceapa sa arunce cu bani in populatie, pentru a-si mari sansele electorale. Inceputul a fost facut. Marirea cu 15% a salariilor bugetare de la 1 ianuarie nu are nici o sustinere economica, este menita sa dea bine la bilantul de retragere a PD-L si premierului Boc. Nivelul de indatorare redus al Romaniei ar putea fi folosit pentru mituirea electorala a populatiei, nu pentru imprumuturi destinate infrastructurii.
5. Presedintele Basescu si Emil Boc au refuzat sa confirme continuitatea la guvernare pana in 2012. In mai multe randuri, ultimul marti seara la TVR, premierul a refuzat sa confirme ca actualul guvern va fi in functie pana in 2012. Iar presedintelui i-a scapat porumbelul cand a explicat ca au fost situatii in care “lui Boc ii venea sa-si ia campii”. Trebuie luat in considerare si uzajul fizic si moral al premierului Boc, care este de departe campion la incasat injuraturi, reprosuri si acuze. Unele nedrepte, pentru ca situatia mostenita de la guvernarea Tariceanu nu i-a dat nicio sansa.
6. Opozitia nu are de ce sa nu agreeze un astfel de aranjament. Pe asta si mizeaza Presedintele Basescu. In perioada preelectorala si electorala prezenta la butoanele bugetului de stat si ale bazinului de functii publice constituie un evident atu al puterii aflate la guvernare.

Si care ar fi alternativele?

Cum un alt premier provenind din PD-L nu prea exista, singura varianta ramane un guvern de tehnocrati, cu sustinerea parlamentara a actualei coalitii, cu un premier care sa accepte drumul trasat de Guvernul Boc si care sa incaseze toate nemultumirile populatiei in contextul economic dificil care se anunta. Nu exista riscul derapajelor la care ar fi tentat noul guvern, pentru ca actuala majoritate il poate demite oricand prin motiune de cenzura. Adica va juca cum zice actuala coalitie si va primi in plina figura reprosurile populatiei, in locul coalitiei. Nici ca se putea un aranjament mai bun.

Exista oameni dispusi la un astfel de sacrificiu? Probabil ca da. La ora cand scriu aceste randuri, daca scenariul se adevereste, jocurile sunt deja facute. Nu este stilul Presedintelui Basescu sa intre intr-o astfel de “lovitura”, fara sa aiba toate amanuntele puse la punct.

Va fi mai bine, va fi mai rau? Vom vedea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu