duminică, 28 octombrie 2012

Ecaterina Andronescu vrea clienti pentru fabricile de diplome

Nici nu s-au stins ecourile dezastrului de la bacalaureat si bacalaureatului profesional si Ecaterina Andronescu recidiveaza. Cu aceleasi propuneri iresponsabile, prin care toti elevii, au n-au resursele specifice, trebuie sa faca liceul. Sau sa ajunga la universitate si fara examen de bacalaureat, cum  propunea acum doi ani.
Bacalaureatul n-ar fi o piedica, ne intoarcem la fraude si coruptie, la mistificare si ipocrizie,  cum s-a demonstrat in toamna aceasta, cand sub conducerea doamnei Andronescu s-a si facut saltul de la 18% promovare anul trecut la 26%, iar intre judetele Ialomita si Giurgiu avem un salt de promovare de la 10% la 52%, de cinci ori mai mare. Fara ca cineva din minister sau inspectorate sa-si puna vreo problema.
“Clasa a IX-a cred ca trebuie sa ramana la liceu. Liceul romanesc are in traditie o durata de patru ani si eu cred ca trecerea clasei a IX-a la clasa gimnaziala ar insemna un salt in jos imens la calitatea invatamantului si nu cred ca trebuie sa-l facem. De aceea, acesta este unul din obiectivele pe care le avem atunci cand vom modifica legea si vrem sa facem lucrul acesta cat mai curand”, a afirmat ministrul Andronescu la o intalnire cu directorii unitatilor de invatamant din judetul Constanta.
N-am auzit nimic despre scoala profesionala, despre formare profesionala, despre muncitorii calificati dupa care alearga mediul de afaceri. Nu si nu. Toti elevii trebuie sa treaca in clasa a IX-a sa faca liceul, apoi la facultate, unde sa plateasca taxe sau sa oblige bugetul sa le plateasca studiile superioare. Desi doar 20% dintre absolventii de studii superioare se incadreaza in specialitatea urmata in facultate.
Sau, daca raman doar cu liceul, nu ies nici meseriasi capabili, nici buni la teorie, pentru ca fiind cei mai slabi elevi nu fac fata la triple sarcini de invatare: curricula teoretica generala, curricula teoretica tehnica si instruirea practica.

Dupa ce in 2003 a desfiintat scoala profesionala traditionala, inlocuind-o cu struto-camila numita „scoala de arte si meserii”, care trimitea elevii tot la bacalaureatul fraudat si apoi la facultate, (nici arte,  nici meserii), dna Andronescu incearca sa-si desavarseasca opera de distrugere a formarii profesionale, spre disperarea mediului de afaceri.  Ca asa stau lucrurile avem marturie faptul ca a oprit in 2009 si scoala de arte si meserii, lasand ca singura ruta educationala liceul, inclusiv pentru cei care nu pot invata integrale, derivate si fizica cuantica.

Aceasta este si explicatia faptului ca in liceele tehnice procentul de promovare la bacalaureat este de doar 20%, in conditiile unui bacalaureat cat de cat cinstit.
Ecaterina Andronescu vrea sa intoarca invatamantul la vremurile cand majoritatea elevilor, daca nu chiar toti elevii, deveneau cotizanti la fabricile de diplome, dupa un bacalaureat fraudat, din care majoritatea absolventilor  ies fara calificarile necesare pe piata muncii, in care unul din 15 joburi necesita studii superioare, conform ofertei ANOFM.

Noroc ca piata muncii functioneaza ca un reglator de ultima instanta, tinerii nu se mai inghesuie sa obtina diplome nevalorizate intr-o piata a muncii dominata de privati. Care privati nu se mai uita la diplome, stiind in ce conditii se obtin. Se uita la ce stiu sa faca aspirantii la un job.

Dar ca sistemul institutionalizat de invatamant nu le ofere tinerilor sansa calificarii in meserii cerute pe piata muncii este o crima la adresa competitivitatii si atractivitatii economiei, incluziunii si angajabilitatii tinerilor.
Ca si cum noua ani de activitate distructiva impotriva educatiei n-ar fi fost suficienti, asistam, iata, la restauratia celei mai negre perioade din educatia romaneasca.

Ecaterina Andronescu va ramane in istorie ca ministrul care a distrus formarea profesionala si a inchis ochii la plagiatul premierului Victor Ponta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu