miercuri, 24 octombrie 2012

In dialog cu cititorii. Raspuns dlui Caliman Eugen





Spre deosebire de multi alti cititori si comentatori, comentariul dlui Caliman Eugen, la articolul meu „Ostilitatea UE fata de regimul Ponta-Antonescu” este decent, coerent, chiar daca sustine pareri opuse celor sustinute de mine in articol.

Este si motivul pentru care am decis sa-i raspund, incurajand astfel si alti cititori si autori sa procedeze la fel.
Iata ce scrie cititorul articolului:
 1.Ostilitatea UE la schimbare este fireasca, cita vreme nu se stie ce va aduce noul!  In  locul unui guvern-presedinte in genunchi, vin trei crai verticali(deocamdata), situatie incomoda pentru cei obisnuiti sa ne vada in genunchi!!!....Ce-i intereseaza batrinii si suferinzii nostri fara medicamente sau caldura?”
 Las la o parte chestia cu craii verticali, dar vreau sa explic inca odata contextul total diferit, comparativ cu Romania anilor anteriori lui 1990.
Una e sa produci bunuri si servicii pentru tari din CAER, le fel de nedezvoltate si lipsite de pretentii cum era si Romania, cu  economii centralizate, in care statul era proprietarul mijloacelor de productie iar guvernul conducea efectiv procesele economice cu ajutorul unor institutii de tipul CSP, Comitetul de Stat al Planificarii, si alta este situatia de acum, o economie cu piete globalizate, in competitie cu tari dezvoltate si mari producatoare de bunuri si servicii de mare calitate.
Comparati batrana Dacie, care a stat in aceiasi parametri tehnologici 30 de ani, cu aceleasi bujii si platine care trebuiau mereu curatate si frecate, cu productia actuala de masini germane si chiar cu Loganul produs de Renault.
N-am intrat in UE ca sa stam in genunchi. Nici sa devenim piata de desfacere, cu ce sa platim bunurile altora, pentru ca leii nostri nu sunt suficienti de buni pentru ei.
Am intrat in UE dintr-o pozitie inferioara, aveam de accesat 33 miliarde euro, fonduri nerambursabile, destinate dezvoltarii Romaniei, pentru prima data in istoria nationala ni s-a oferit gratuit o suma asa de mare. Ca datorita smecheriilor mioritice, inclusiv in coniventa cu unii politicieni, n-am reusit sa-i absorbim, e vina noastra. Polonia a reusit.
Am avut sansa atragerii de investitii straine, care veneau cu bani, tehnologii moderne, management performant si piete de desfacere. Am ratat-o din multe motive, inclusiv a asaltului asupra statului de drept dat de „craii” dv. in vara aceasta. Investitorii nu vin acolo unde nu exista stat de drept si justitie corecte si predictibile.
2. „Mitingul avea ce sa simbolizeze - voina a celor 7 milioane si inca pe atita,ce n-au venit la vot, din ...obisnuinta”.

Daca n-au venit la vot, de unde stiti ce-ar fi votat? Faceti presupuneri bazate pe ce? Ajungem la discutia de vara aceasta, nimeni de la USL nu se uita si la cei 10 milioane de romani care n-au fost convinsi  sa vina la vot, macar sa realizeze cvorumul. Fac parte dintre aceia care n-au mers la vot in mod deliberat, sa nu se realizeze cvorumul. Cati or mai fi ca mine? Cum nu aveti de unde sti, nu faceti procese de intentie celor care n-au venit la vot. Iar sondajele platite de unii si de altii, nu pot fi argumente, stiti si dv. la fel de bine.
4.„Asaltul asupra statului de drept poate inseamna o insurectie generala, absoluta ca acum, contra falimentului national si contra celui care a dezintegrat economic Romania? Totul depinde de o interpretare...falsa, politica.”
Insurectii generale, absolute, sunt termeni fara legatura cu statul de drept. Nu era necesara toata desfasurarea de evenimente de asta vara, cu doar cateva luni inainte de alegeri. Alegerile, la termen sau anticipate, reprezinta solutia la crizele politice intr-un stat democrat.  Electoratul a si sanctionat acest fapt, prin neprezentare la vot.
5.„Eventuala sansa a USL,este in masura CONSIDERABILA sansa celor marunti de a accede la o viata demna, acesta putind sa adopte "programul de reindustrializare" oferit oficial si refuzat de Guvernul Basescu-Boc,in 2010 si 2012!”
Eu nu stiu despre ce program este vorba, oferit de cine, cui. Dar sa arunci programe de astea, pe hartie, este simplu. Din pacate insuficient pentru transpunerea lor in practica.
Autorul (ii) programului au tinut cont de lipsa de  experienta tehnologica a industriei romanesti? Cum spuneam mai sus, produceam tot Dacii, la concurenta cu Mercedes si Audi? Si cine le cumpara? Ca fara exporturi, nici importuri, de aparate moderne, computere, bunuri de maxima tehnicitate.
De unde bani pentru reindustrializare? Si cine s-o faca, statul, care  nu mai este proprietar de fabrici? Renationalizam totul?
Putinele fabrici inca in proprietatea statului, vezi Oltchim, e vai de mama lor, cu complicitatea politicii. Bunuri ale intregului popor si ale nimanui. Praful se alege de ele. Se putea transforma peste noapte paradigma statului roman, luat prizonier de politicieni? Exista vreo alifie magica pentru asta?
Vedeti, e foarte usor sa arunci cu vorbe, fara sa cantaresti ce se ascunde in spatele lor, in realitatile curente.
Din ce spuneti, sansa celor marunti de a accede la  o viata demna seamana cu promisiunile comuniste.  Atunci de ce l-au dat jos pe Ceausescu, inclusiv cei „marunti”, muncitorii de la marile uzine bucurestene? Ceva nu se leaga!
6. „ca lider de opinie si politician de forta,va trebui - spre binele nostru si al ARD(in 2016) - sa iesiti din paranteza banilor milogiti de la UE,pentru a gindi si actiona ferm,pentru ca sprijinind,promovind,in fine batindu-va personal(editorial si politic)sa pasim in zona economica fertila a Romaniei "autosustinute", prin "noi insine" despre care Magureanu nu-si putea explica,cum nu este luata in serios de cei ca dvs.!... Adica raminem sub PDL si mai departe un popor de cersetori onorabili,prin FMI,iar nu in pietele pariziene?”
Presupunerea dlui Caliman Eugen este ca odata cu USL venit la putere vor porni motoarele reindustrializarii, ne vom autosustine prin noi insine si nu mai suntem un popor de cersetori onorabili.
In primul rand il atentionez pe cititor ca USL a mai fost la putere in cateva randuri si n-a facut nimic din ce-si imagineaza dansul ca va face. Mai grav, a vandut pe nimic activele ramase de la comunisti, din care ne-am ales cu doar 200 km de autostrada. Contra comisioanelor de rigoare.
Nu ne-a obligat nimeni sa mergem la FMI cu mana intinsa, ne-am dus ca n-am avut incotro, dupa ce Tariceanu a dublat pensiile si salariile bugetare in doi ani, pe baza speculatiilor imobiliare, a banilor de la capsunari si a ultimelor active vandute. Germania, cat este ea de Germanie, a crescut salariile cu 21% in 15 ani.
Modernizarea Romaniei, in special economica, fara integrarea in UE si fara sa beneficieze de banii, aportul tehnologic si globalizarea pietelor, in special a pietei muncii, ar fi durat, probabil, o suta de ani. Amintiti-va doar cate zeci de miliarde de euro au castigat romanii muncind in straintate, o parte dintre acestia fiind trimisi acasa. Daca n-am fost in stare sa-i scolim, sa-i formam profesional mai bine, este tot vina noastra, a sistemelor conduse de politicieni incompetenti si corupti.
Pe total insa, Romania a castigat si castiga enorm din colaborarea cu statele UE. Inclusiv in zona democratiei, a justitiei si  a statului de drept, a banilor nerambursabili primiti. Fara controlul UE, fara mecanismul MCV, coruptia, inclusiv provocata, promovata si de membri de frunte ai USL, ar fi paralizat si intoxicat intreaga societate. Chiar si numai pentru acest castig merita sa intram in UE.
In final va multumesc pentru ideile avansate, scrise intr-un registru decent, politicos si fara patima, chiar daca nu sunt de acord cu ele.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu