vineri, 16 noiembrie 2012

Guvernul Ponta impinge Romania spre dezastru

Stirile din ultimele zile ne dau fiori. Romania se apropie, incet dar sigur, de dezastru economic, de prapastia in care a cazut Grecia.
Contributia guvernului Ponta la aceasta perspectiva este esentiala: a ostilizat Uniunea Europeana si America prin actiunile de asta vara, a anulat toate investitiile generatoare de locuri de munca in favoarea pomenilor electorale, nu este in stare sa ia nicio masura pentru influentarea economiei in directia macrostabilizarii, cel putin.
  1. Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,5% în trimestrul al treilea al acestui an față de trimestrul anterior, potrivit datelor semnal comunicate de Institutul Național de Statistică.
Cum trimestrul al patrulea este, de obicei, foarte slab, si datorita conditiilor meteo, (asa s-a intamplat  anul trecut), este de asteptat sa incheiem anul cu o crestere economica zero, sau aproape de zero.
Este adevarat ca anul agricol 2011 a fost foarte bun, dar asa se intampla cand stai la mila lui Dumnezeu si nu ai un sistem de irigatii eficient. Guvernul Ponta a taiat toate investitiile, asa ca vom ramane la mila Domnului multa vreme de acum incolo.


2. Inflatia

“Inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente. Inflaţia medie anuală este estimată la 3,4% prevede raportul guvernamental”.
Prevederea este, probabil, optimista. Cum cosul alimentar are o pondere importanta in cheltuielile romanilor iar anul agricol a fost un dezastru, este de presupus ca preturile la produsele alimentare o iau razna in perioada urmatoare. La care se adauga costurile energiei consumate pentru incalzirea locuintelor, mai ales in cazul unei ierni grele. Posibile inzapeziri si blocari de drumuri vor face viata grea firmelor si IMM-urilor care functioneaza si iarna. Deficitele structurale, in primul rand la fondul de pensii, vor atarna greu in balanta socotelilor bugetare.


3.Uniunea Europeana a intrat, oficial, in recesiune.

Asa se intampla cand amani cu anii rezolvarea crizei datoriilor suverane, a datoriilor uriase ale Greciei, Spaniei, Italiei, Portugaliei, etc. Colac peste pupaza, Franta isi pierde increderea mediului de afaceri sub conducerea socialistului Hollande. Demonstratii uriase la Madrid si in alte capitale, impotriva recesiunii, pentru bunastare. De acord, dar pe banii cui bunastare?
Sa luam de la bogati, sa dam la saraci, zice Obama, proaspat castigator al unui nou mandat. Adica impozitare progresiva, visul de aur al socialistilor. Castigi mai mult, dai si la saraci. Si daca bogatii isi muta afacerile in paradisuri fiscale, in tarile in care nu exista impozitare progresiva, si care ii primesc cu bratele deschise? Grea problema, dincolo de aspectele legate de moralitatea si eficienta masurii.
Uniunea Europeana a suspendat un program in valoare de aproape 25 de milioane de euro care urmau sa ajute peste 5.000 de persoane ramase fara loc de munca din sapte tari UE, inclusiv Romania. Decizia a fost luata, joi, de Parlamentul European din cauza ca nu mai sunt bani pentru finantarea acestui program, anunta un comunicat al institutiei.


4. UE suspenda si presuspenda fondurile nerambursabile acordate Romaniei, dar necheltuite sau fraudate.

Ostilitatea UE fata de guvernul Ponta isi arata coltii. Mai mult, Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European propune  reducere sumele alocate politicii agricole comune si fondurilor de coeziune in bugetul UE pe 2014-2020 si modificarea criteriilor de alocare a acestor fonduri, fapt de natura a dezavantaja masiv Romania.  Reactia premierului Victor Ponta: Romania sa foloseasca dreptul de veto. O reactie de tip capra raioasa care tine coada sus. Si se impiedica UE de Romania, care nici nu este in zona euro? Exista discutii in care zona euro va avea buget si finantare separate de celelalte tari. Adica Europa cu doua viteze, cu tari de mana a doua.
Daca, in loc sa se ocupe de suspendarea presedintelui,  guvernul Ponta ar fi luat masura externalizarii managementului si auditarii cheltuirii fondurilor europene, cum corect propune acum, alta ar fi fost situatia si increderea Comisiei Europene in capacitatea Romaniei de a absorbi in mod corect acesti bani. Dar unde nu e minte, nu sunt bani.
Fostul si viitorul raport MCV pun la zid actuala guvernare, pun sub semnul intrebarii indeplinirea criteriilor politice de la Copenhaga, astfel incat raporturile Romaniei cu UE se pot deteriora in continuare. Iar cei care platesc factura sunt romanii, nu politicienii, ei au ce pune pe masa.


5. FMI nu este de acord cu pomenile electorale ale guvernului Ponta

Mai mult, FMI cere finalizarea masurilor promise in acordul care se incheie in martie, in sanatate si educatie, oprirea cheltuirii frauduloase a resurselor bugetare, formarea profesionala pentru meserii cerute pe piata muncii. In sase luni nu s-a intreprins nimic, mai mult, Ecaterina Andronescu a ignorat masurile luate de Funeriu in domeniul invatamantului profesional.
De finalizarea masurilor convenite depinde incheierea unui nou acord, in lipsa caruia costurile imprumuturilor Romaniei urca la cer.


6. Secretara lui Liviu Dragnea in varsta de 23 de ani candideaza pentru un post de deputat la Turnu Magurele

Asa intelege USL sa aduca oameni de valoare in Parlament. Si nu este singurul caz, parintii isi aduc odraslele, politicienii amantele sau secretarele. Parlamentul devine tot mai mult o afacere de familie si de alcov a USL. Calitatea oamenilor si scandalul candidaturilor, protectia parlamentarilor corupti si incompatibili  in Parlament, lasa putine speranta in privinta calitatii si calificarilor viitorilor parlamentari ai USL.


7. Lipsa specialistilor USL

Cum Florin Georgescu nu ramane intr-un viitor guvern USL, ma intreb cine va fi viitorul ministru de finante. Vosganian, pianistul si poetul? Tot Chitoiu la economie?
Epopeea numirii unui ministru la educatie, asta vara, arata lipsa specialistilor USL. Cu un politruc desavarsit, dar incult, precum Liviu Pop, cu Puiu Hasotti care are treaba cu cultura cum ar avea cu agricultura, cu Ecaterina Andronescu devenita intre timp incompatibila prin deciziile instantelor, care ar fi componenta viitorului guvern? Si cine premier, Victor Ponta, caruia i se inchid in nas usile cabinetelor guvernamentale din UE, din cauza plagiatului si a atacului la fundamentele statului de drept?
In concluzie, evolutia Romaniei din ultimele luni arata oricarui cetatean de buna credinta ca ne indreptam spre prapastia in care se afla Grecia, fara a beneficia de perfuziile financiare presupuse de apartenenta la zona euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu