joi, 8 noiembrie 2012

Nu demonizati guvernarea Boc!





N-am fost si nu sunt membru PDL. Sunt membru fondator al Noii Republici si membru in conducerea sa. Am criticat in multe articole guvernarea Boc, pe presedintele Basescu, atunci cand mi s-a parut ca exista motive pentru asta.
Am vazut in multe comentarii la articolele mele ca evaluarea guvernarii Boc este facuta maniheic, cel mai adesea ca fiind catastrofala.
S-au facut multe greseli, unde nu se fac, dar sa vedem contextul, evolutia, rezultatele.

Contextul

In ianuarie 2009 lumea se trezea zguduita de revenirea unei crize fara precedent, neanticipata de nimic si de nimeni, nici de FMI, UE, BM, ce sa mai vorbim de ai nostri. Se prabusea boom-ul imobiliar, incepand din America, criza datoriilor suverane ajunge la apogeu, un Caritas gigantic care scartaie din toate incheieturile, derivativele finaciare ajung la de 11 ori PIB-ul mondial, se tiparesc bani cu vagoanele, in special dolari si euro.
Tariceanu, ametit de duduiala economiei romanesti, nebazate pe o productie de bunuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata mare, ci pe speculatiile imobiliare, banii capsunarilor si ultimele „perle” ale economiei comuniste (BCR), dupa ce ca aproape a dublat pensiile si salariile bugetare, mai lasa si un deficit de 5,5%, arierate 2 miliarde euro, si alte dezechilibre structurale grave: fondul de pensii, de sanatate, de somaj, etc. Ghiuleaua o reprezinta insa pensiile si salariile duduite, care trebuie platite luna de luna.
Germania, cat este ea de Germanie, n-a indraznit sa mareasca salariile cu mai mult de 21% in 10 ani. Asta asa, pentru comparatie.

Urmeaza anul 2009, o guvernare nefericita impreuna cu PSD si cu alegeri prezidentiale la sfarsit de an, in care adevarul crizei economice devine cosmar, ce conduce la taierile din mai 2010. 

Este adevarat ca romanii si-au dorit o viata ca in vest, dupa ce s-au si dedulcit la masini, vile, excursii, aparate electronice performante, computere, telefoane, etc. Intrebarea este de unde veneau resursele, pentru a lua credite si a face cumparaturi?
Concluzia amara a fost ca aceste resurse nu prea mai existau, dupa duduiala din 2006-2008, bazata pe cele trei surse conjuncturale mentionate. 

In aceste conditii, taierile din mai 2010 au aparut, nu doar in mintea lui Basescu, cum se repeta obsedant, ci in mintea coalitiei de guvernare de atunci, a guvernatorului Isarescu, a troicii FMI-UE-BM, ca singura solutie pentru evitarea intrarii Romaniei in colaps economic major.

Sigur ca n-a picat bine populatiei, dar nici nu s-a revoltat pe strazi, cum fac grecii. Dovada ca majoritatea a inteles ca altfel primejdiile erau si mai mari.
 A, ca in buna traditie  romaneasca s-au cautat tapii ispasitori si presedintele Basescu a cazut de acar Paun, cu largul sprijin al antenelor, este partea doua. Pe care unii o inteleg, altii se prefac ca nu, iar o ultima parte se lasa imbrobodita pana la inconstienta de tv-urile manipulatoare, motivate de interese de gasca.

Putea guvernul Boc sa ia masuri economice care sa duca la bunastare?

Nu, pentru ca nu guvernele conduc economiile capitaliste si cu piete globalizate. Nu sunt proprietare de fabrici performante, de mijloace de productie, de instrumente (CSP, Consiliul de Stat al Planificarii) care sa-i permita acest lucru, ca in comunism.  Pot doar sa influenteze economiile, prin fiscalitate redusa, investitii, stipendii, concesionari de active si alte masuri de atragere a investitorilor. Dar pentru asta iti trebuie bani, pe care tocmai ce am aratat ca nu-i avea.

Banii vin la buget dintr-o activitate economica bazata pe productie de bunuri si servicii vandabile, cu valoare adaugata mare, care se bazeaza si ea pe bani, tehnologii moderne, management performant si piete de desfacere. Avea si are Romania asa ceva? Nici gand, abia iesita din CAER, fara traditii tehnologice, cu o agricultura facuta praf dupa distrugerea si furtul sistemelor de irigatii, cu o educatie si formare profesionala  la pamant, cu sanatatea si administratia blocate in coruptie si clientelism. 

Putea un guvern sa faca dintr-o astfel de economie bici, care sa mai si pocneasca? Poate doar cu miracolele de la Maglavit.

Economia occidentala nu primeste produse de calibrul batranei Dacii, iar materia prima, neprelucrata, fara valoare adaugata, are preturi mici.

Iar traditia tehnologica a economiei occidentale  poate fi egalata doar in zeci de ani, poate mai multi.


Dupa unii analisti, productia Romaniei ajunge doar pentru  viata decenta a 6-7 milioane de locuitori. Restul, din imprumuturi. Pana cand? Si de unde, cand creditorii internationalio sufla si in iaurt?

Independenta justitiei

In aceste conditii, pentru a reduce cancerul coruptiei, guvernul Boc si presedintele Basescu au asigurat independenta justitiei, Monica Macovei, Daniel Morar si Codruta Kovesi desavarsind  acest, aparent, nesperat obiectiv al modernizarii. Circa 16 demnitari de rang inalt de la PDL , ministri, deputati, senatori, sefi de agentii si inalte institutii, primari, chiar si un premier au fost anchetati si unii si au facut sau fac puscarie. Nimeni nu poate nega acest merit al guvernarii Boc. Serviciile au trecut si ele la ascultarea si urmarirea infractorilor si coruptilor, dupa ce coruptia a fost plasata de CSAT printre amenintarile la securitatea nationala. 

Guvernarea Boc a redus buna parte din salariile si pensiile „nesimtite”, a redus la jumatate numarul de agentii, numarul de taxe si impozite. N-a reusit cu evaziunea fiscala.
A impus Legea Educatiei Nationale, dand o directie corecta refacerii educatiei si formarii profesionale, Legea Pensiilor, Codurile din justitie, Mica Reforma a Justitiei, Codul Muncii. A gresit cu salarizarea „unitara” a bugetarilor, care este un concept comunist. A redus cu 200.000 numarul bugetarilor, si multe altele, aducand la relativa stabilitate echilibrele structurale.

Fapt apreciat peste hotare, de oficialii europeni, inclusiv de Martin Schultz zilele trecute, de FMI, UE, BM, prin vocile autorizate ale Angelei Merkel, Barroso, si altii. Atat de bine incat au zadarnicit, alaturi de Departamentul de Stat american demiterea presedintelui Basescu de asta vara. In plus, prin participarea  unui mare numar de demnitari de prim rang la Congresul PPE de la Bucuresti, spre deosebire de socialisti care au ocolit Bucurestiul, sa nu se faca de rusine de prezenta lui Ponta.

Emil Boc aproape s-a sinucis politic, pentru a face ce trebuie pentru tara. Clujenii au spus altceva, si l-au ales primar in iunie. Emil Boc si-a facut datoria, Emil Boc poate sa plece de la guvernare.

Sunt multe acuzele si criticile  care pot fi aduse guvernarii Boc, existente si in articolele mele precedente.  Cea mai grava ca trebuia sa reduca cheltuielile de functionare a statului pana la nivelul castigurilor, atat cat il tinea plapuma. Nu mai mult. 

Dar de aici pana a-i demoniza guvernarea, dupa ce a fost, probabil, cel mai injurat premier de dupa 90, e o distanta mult prea lunga. 

Daca premierii  si guvernele ar putea aduce lapte si miere pentru cetateni, de ce nu se intampla asta in Spania, Grecia, Italia, Portugalia, atatea alte tari? Sunt toti premierii tampiti si noi, romanii, trebuia sa-i avem pe aia desteptii? Sa fim seriosi. 

Diferenta fata de state precum Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, e data de munca asidua si calificata a cetatenilor, de onestitatea, profesionalismul  si sacrificiul politicienilor, de spiritul antreprenorial, de corectitudine in achitarea taxelor si impozitelor, de constiinta ca dincolo de interesele personale exista si un interes comun, national, fara de care statul nu poate functiona. 

Cand vom ajunge si noi la o astfel de constiinta, ne va fi bine. Pana atunci, nu.

In concluzie, guvernarea Boc a lasat in urma o justitie independenta, o relatie foarte buna cu UE si FMI, a oprit economia din caderea libera in care o lasase Tariceanu, a inceput modernizarea unor sisteme sociale  importante, educatia, justitia, munca, pensiile, si altele. Restul e propaganda.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu