miercuri, 20 februarie 2013

Regionalizare = baronizare la patrat





Motto: Romania are o administratie  prea mica pentru cati ar vrea s-o mulga.
Au aparut explicatiile dlui Liviu Dragnea referitor la regionalizare:
„nu se va desfiinţa niciun judeţ, niciun consiliu judeţean şi  rămân toate autorităţile locale: primari, consilieri locali, consilieri judeţeni. În schimb, va apărea în plus nivelul consiliului regional şi al preşedintelui de regiune”.
Cu alte cuvinte vom avea patru paliere de organizare si decizie, in loc de trei, cate sunt in prezent: primarii si Consilii Locale, judete si Consilii Judetene, regiuni si Consilii Judetene, administratie centrala format din Guvern, ministere, agentii nationale aflate in subordinea guvernului si ministerelor.
Sfera deciziilor de va reimparti intre aceste patru paliere, impreuna cu resursele bugetare aferente.
Liviu Dragnea vrea sa discute cu 8 prefecti regionali, in loc de 41. E mai simplu si eficient. Mai putine SMS-uri de gestionat.
Cert e un lucru. Inca o serie de presedinti, vicepresedinti, alesi regionali, directori generali, directori, secretare, aparat de lucru, soferi. Cunoastem asa de bine formula incat n-avem nevoie de explicatii, nici macar de la dl Dragnea.
Raman si ministerele, asa cum sunt, nu spune nimeni ca s-ar desfiinta vreun minister.
Mai spune dl Dragnea: „costurile acestui proces vor fi zero si se va realiza totodata o economie in privinta cheltuielilor de personal si cu serviciile publice”.

Cine poate crede ca mii, poate zeci de mii de functionari in plus, reprezinta o economie de cheltuieli de personal. Asta sa i-o spuna lui mutu!
Pur si simplu explicatia rezida in amploarea clientelei, prea mare si nesatula pentru a fi multumita cu actualul bazin de functii publice.
Circuitul aprobarilor si spagilor va fi acum urmatorul: primaria, Consiliul Local, va solicita bani si/sau aprobari judetului, care va solicita regiunilor, care va solicita ministerelor si guvernului, si va primi sau nu aprobarile necesare. Functie de pile si spagi.
In lantul de interese si relatii apare o veriga in plus, regiunea. Mai greu de urmarit si de catre DNA, poate isi prinde urechile in atatea verigi si scapa rechinii din plasa.
Daca tot a solicitat dl Dragnea opinii pe aceasta tema, iata opiniile mele.
Sunt suficiente trei paliere de decizie si cheltuire a fondurilor publice.
1.    Primariile si Consiliile Locale, o primarie la cel putin 7000 de locuitori, norma UE, cu sfera deciziilor  si a resurselor  financiare strict separate de cele regionale sau centrale, fara transferuri bugetare de la alt nivel.
2.    Regiunile si Consiliile Regionale, care sa preia deciziile si resursele financiare de la  actualele judete si o parte din sfera deciziilor administratiei centrale.
3.    Guvernul cu cel mult 8-9 ministere, cu rol de decizii strategice si politici publice, in interes national: securitate, justitie, ordine publica, politica externa, armata etc.
Daca nu se realizeaza o reducere efectiva a posturilor de functionari bugetari de cel putin 50%, ne pierdem vremea cu discutii si proiecte de regionalizare.
In sfera serviciilor esentiale, educatie si sanatate, statul trebuie sa renunte la rolul de intermediar financiar intre furnizori si beneficiari, prost administrator si cam furacios, pentru a se rezuma la generarea politicilor publice, altele decat intermedierea financiara.
Doar in felul acesta se ajunge la descentralizare si subsidiaritate, adica fiecare comunitate sa-si construiasca soarta pe care o merita, si-o doreste si in care investeste. Nu stie nimeni de la centru care sunt interesele de dezvoltare locale si regionale, interesele membrilor comunitatii, mai bine decat membri comunitatii insisi.
Actuala organizare administrativa a fost generata de comunisti cu vreo 30 de ani in urma. S-o pastrezi, adaugand inca o veriga in plus, e dovada ori de prostie, ori de manipulare ordinara, in vederea prezervarii intereselor de partid, mai ceva decat ale PCR.
Daca vrem insa sa perpetuam situatia actuala, adica sa castige alegerile cei care au o clientela mai bine organizata si structurata, cu mai multe racorduri la conductele bugetului de stat, atunci da, regionalizarea ar putea fi o solutie.
Liviu Dragnea ar reduce numarul de SMS-uri necesare in alegeri de la cateva mii la cateva zeci. O economie de resurse  a partidelor, nu a societatii.
Ramane  sa aflam pozitia expertilor UE pe acest proiect pentru ca, pana la urma, Romania nu poate face orice ii trece prin capul lui Liviu Dragnea, ca nu are banii necesari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu