luni, 8 aprilie 2013

Parlamentul Romaniei nu da doi bani pe statul de drept




O situatie de o gravitate maxima s-a petrecut azi in Senatul Romaniei. 


Cu votul majoritatii parlamentare USL, la solicitarea senatorului PNL, Sorin Rosca Stanescu, plenul Senatului a dezbatut proiectul infiintarii comisiei privind interceptarile convorbirilor telefonice, pe mandat de siguranta nationala, ale judecatorului CEDO Corneliu Barsan si l-a aprobat cu 103 voturi "pentru", 15 "impotriva" si 9 abtineri, termenul pentru finalizarea anchetei fiind 30 iunie. Obiectivele urmarite de comisia speciala de ancheta, sa stabileasca de ce exista, daca exista, diferente semnificative intre inregistrarile ca atare si stenogramele realizate de DNA, exced competentele comisiei de supraveghere a activitatii SRI si nu pot fi indeplinite de aceasta.


Direct spus, Parlamentul Romaniei stabileste o comisie de ancheta care sa ancheteze anchetatorii DNA, adica un amestec brutal in activitatea puterii judecatoresti, incalcand, la fel cum a facut si vara trecuta, separatia puterilor statului, valoare esentiala a democratiei si statului de drept.

Activitatea comisiei presupune amestecul brutal in dosare ale DNA si in deciziile judecatoresti privind autorizatiile de interceptare ale unor persoane banuite a incalca legea.

Justitia are propriile organe de ancheta, Ministerul Public, CSM,  indrituite de lege sa-i ancheteze si sanctioneze pe magistrati, nu este menirea unei alte puteri a statului, puterea legislativa, sa se amestece in problemele interne ale puterii judecatoresti. 


Potrivit legislaţiei procurorii sunt subordonaţi ierarhic în cadrul Ministerului Public. Singurele instituţii care pot trage la răspundere procurorii sunt Inspecţia Judiciară. CSM şi secţia de procurori din Departamentul Naţional Anticorupţie fac parte din autoritatea judecătorească, alături de instanţele judecătoreşti, iar Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. Potrivit legislaţiei, persoanele care se consideră vătămate prin măsuri ori acte de urmărire penală pot să adreseze o plângere procurorului ierarhic superior, instanţei de judecată, respectiv Consiliului Superior al Magistraturii în temeiul art. 275 – 2781 din Codul de procedură penală ori art.97 din Legea nr.303/2004, modificată "


O mentiune aparte merita seful comisiei Senatului, Sorin Rosca Stanescu, care fost trimis în judecată de procurori în dosarul Rompetrol alături de Dinu Patriciu. În acest dosar Sorin Roşca Stănescu este acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat. Pe fond Tribunalul Bucureşti a decis achitarea lui Roşca Stănescu şi a lui Patriciu, dar dosarul este judecat în recurs la Curtea de Apel Bucureşti. 


Sa pui un senator sa ancheteze procurori, desi este trimis in judecata de aceeasi procurori, reprezinta culmea cinismului si refuzului de a respecta principiile statului de drept de care da dovada USL, conducatorii acestuia, Victor Ponta si Crin Antonescu.


Cum spunea intr-un recent interviu Victor Ponta,  cand faci parte dintr-un club select, UE,  trebuie sa te porti dupa regulile acelui club.


Nu ca un golan, pentru ca esti dat afara imediat din acel club.

Un comentariu:

  1. Domnule profesor,faceti o petitie pe care noi sa o semnam si sa o trimitem acolo unde trebuie!Felicitari in ceea ce faceti,mult succes!

    RăspundețiȘtergere