joi, 30 mai 2013

Ne lipseste un Balcerowicz






Fabuloasa sansa pentru Polonia de a-l avea pe Leszek Balcerowicz.
Si intelepciunea unui Parlament si popor care au inteles miza reformelor impuse de acesta in Polonia in anii 90.

Ca ministru de finante in guvernele poloneze postcomuniste, a reusit ce altii, romanii de exemplu, n-au reusit si nici nu se arata vreo sansa sa reuseasca:

-        A reformat si stabilizat ecoomia poloneza, la timp si rapid;
-        A reusit sa explice necesitatea reformelor si rezistenta intampinata a fost minima;
-        Privatizarea, dizolvarea marilor regii de stat, pentru a nu perpetua monopolul acestora, pentru ca inevitabil devin victimele politizarii;
-        A evitat un boom al creditelor, in calitate de guvernator al Bancii Centrale, adoptand o politica monetara dura, restrictiva;
-        Un milion de angajatii la stat au fost disponibilizati ca efect al noii legislatii introduse;
-        S-a introdus imediat falimentul intreprinderilor si institutiilor de stat;
-        Oricat de multi bani ar fi tipariti, acestia nu tin loc de reforme, nu exista cina gratis, spune Balcerowicz;
-        Orice forma de salvare poate creea hazard moral, deoarece slabeste motivatia pentru implementarea reformelor care ar duce la evitarea rezultatelor negative pe viitor;

Se poate discuta mult pe teme economice. Cert este ca situatia economica a Poloniei de astazi valideaza actiunile si terapia de soc implementata de Balcerowicz. Polonia nu cere ajutor de la FMI, a absorbit 100% fondurile europene nerambursabile, polonezii au un nivel de trai stabil si superior romanilor.

Actuala majoritate USL are puterea politica covarsitoare, in Parlament si administratie, pentru a realiza ce a facut Balcerowicz in Polonia. 

Intrebarea este: are si dorinta si determinarea sa o faca?Iata ce spune Balcerowicz: intarzii schimbarile sau le faci in ritm lent si iti pastrezi popularitatea, dar in fata istoriei ti-o ingropi definitiv, sau faci ceea ce trebuie si iti pierzi popularitatea, dar in timp oamenii isi vor da seama ca ti-ai facut datoria.

Intelege Victor Ponta ce destin de politician tanar il asteapta, daca nu face ce a facut Balcerowicz in Polonia?

Din unele declaratii rezulta ca intelege cate ceva, cand spune ca este vremea deciziilor majore. Si ultimele masuri din companiile de stat le prezinta ca fiind inspirate de modelul polonez. 

Numai ca, dupa un an de guvernare, nu se vad acele decizii majore. Scandalul legat de „jos Basescu” i-a ocupat mai tot timpul, intelegand, intr-un final, ca nu poate fi esenta unui program de guvernare. Dar dupa cat timp?
Sigur, era mult mai simplu sa faci toate restructurarile si modernizarile necesare imediat in primii ani de post comunism. Erau mai usor de suportat, in entuziasmul popular generat de caderea comunismului. 

Acum este mult mai greu. Avantajul este ca stim ce ne asteapta daca nu le facem. E suficient sa ne uitam la Grecia, sa pricepem ca in final tot la sacrificii si reforma ajungem, dar cu cutitul la os. Si cu dureri infinit mai mari.

Victor Ponta se afla  intre populismul gretos practicat de socialisti, intre dorinta de a fura din banul public a partenerilor si propriilor baroni, nestingheriti de parchete si justitie, pe principiul dupa noi potopul, si dorinta de a lasa urme adanci in istoria Romaniei.  

Potopul il va duce in mod sigur pe Victor Ponta  la groapa de gunoi a istoriei. 

Intrebarea ar fi: asta isi doreste, la 40 de ani, un conducator ambitios, Victor Ponta?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu