vineri, 17 mai 2013

Spre modelul Putin-Medvedev in Romania





Istoria o fac oamenii politici. Nu popoarele. Este plina cartea de istorie de exemple, de la Stalin, De Gaule, Tito, Roosevelt, Churchill, Thatcher, Adenauer, Kohl, etc.
Este valabil si in Romania, unde se pare ca Presedintele Traian Basescu a tesut un plan politic impreuna cu Victor Ponta si-l duc la indeplinire pas cu pas, cum o arata ultimele evenimente.

Privite retrospectiv, intamplarile ultimelor luni par sa faca parte din proiectul acesta secret, ce indreapta Romania spre modelul Putin-Medvedev.

Sa rememoram

Primele semne ale unei coabitari, mult mai stranse decat se vedea la suprafata, au aparut odata cu scoaterea in decor a lui Daniel Morar, persoana inacceptabila premierului Ponta. Probabil partial la curent cu planul, Morar a acceptat sa plece la CCR, fara prea mult scandal.

Venirea intempestiva a lui Victor Ponta la Justitie, doar pentru a face propunerile de procurori sefi, stabilite in prealabil cu Traian Basescu, facea parte din plan. Propunerile s-au concretizat in numirile semnate de catre seful statului, in ciuda opozitiei vehemente a presei si societatii civile, sustinatori ai Presedintelui. O pierdere foarte mare pentru Traian Basescu, compensata doar de aplicarea cu succes a planului, pas cu pas.

Repudierea si separarea completa a lui Traian Basescu de PDL, pare sa fi fost o conditie expresa ceruta de Ponta. S-a realizat si pus in scena in mod artistic: „adio PDL, adio PD”.

La schimb, presedintele a cerut spargerea USL si eliminarea PNL de la guvernare. Inghitise prea multe de la PNL in 2012, pentru a nu-si calcula precis muscatura de scorpion, de obicei mortala.

Programata sa se intample la numirea lui Kovesi, nu s-a realizat din cauza inghitirii broscoiului (broscutei) de catre Antonescu, care a mirosit incotro bate vantul. Dar a iesit extrem de sifonat, colegii reprosandu-i ca-i accepta lui Ponta toate traznaile.

Pretextul SRS avea sa fie urmatorul pas. Aici Antonescu nu mai are loc de intors. A-i accepta lui Ponta cererea obraznica de a-l debarca pe SRS, doar pentru declaratii politice, chiar daca acide, este echivalent cu a-i ceda conducerea PNL. Ar face-o, dar la urmatoarea ocazie santajul lui Ponta ar fi si mai mare, s-ar referi la alta sau alte persoane, eventual ministri liberali.

In cheia aceasta trebuie citita si stirea ca s-ar pregati eliminarea a trei sau mai multi ministri de saptamanile trecute. Era o varianta, dar s-a renuntat la ea, din motive obscure.

Episodul PPDD face parte din scenariu. Ponta a vrut sa „cumpere” la kg parlamentarii PPDD, lucru destul de simplu, s-a razgandit in ultima clipa apeland la solutia unei noi majoritati parlamentare care sa includa si PPDD, mai avantajoasa si mai putin costisitoare. Majoritate formata cu UDMR, PPDD, independentii si cine mai vine la ciolan din toate partidele zise de opozitie.

Plecarea lui Victor Ponta la Bruxelles face de asemenea parte din plan, ca semn de coabitare profunda si ajutor dat lui Ponta pentru relegitimare, cu binecuvantare prezidentiala, in ochii sefilor UE.

Divergentele pe modificarea Constitutiei dintre PNL si PSD au devenit notorii, aprobarea unor modificari pe placul lui Victor Ponta era din ce in ce mai improbabila. 

La care PSD n-a reactioant, asteptand, probabil, spargerea USL
In mod normal Victor Ponta nu face gesturi urmate de „pupat” la sediul USL. Nu e genul. Pare decis sa-si  duca planul de eliminare a PNL si spargere a USL, ultimatumul anuntat pentru luni nu poate fi retras fara pierderi de imagine colosale pentru Ponta. Are si motive proprii. PSD raspunde in fata populatiei pentru deterioarea niveluliui de trai, pentru disponibilizari prin toate companiile de stat, adica el e  cu ponoasele, iar PNL-Antonescu cu foloasele, eventual cu functia de Presedinte in 2014.

Ramane demisia benevola a lui SRS, dar Antonescu stie ca un alt pretext se poate ivi oricand, inmultind numarul de cedari in fata lui Ponta si PSD. Pur si simplu un lider de partid nu-si poate permite sa cedeze santajului in mod repetat.

Ce urmeaza?

Probabil luni se va rupe USL, urmand ca Victor Ponta sa prezinte Presedintelui Basescu o noua majoritate parlamentara si o noua lista de ministri. Cu ocazia asta se vor face reduceri de ministere, lucru simplu prin eliminarea asa zisilor ministri delegati, in principal de la PNL. Vor fi dati afara din esaloanele inferioare membri PNL si PC, posibil sa fie desfiintate structuri si institutii inutile, care sa duca la dramatice reduceri de cheltuieli bugetare. Acum cand FMI ameninta ca nu va incheia un nou acord.

Noii ministri vor fi agreati impreuna cu Traian Basescu, astfel incat totul va merge ca uns. Daca nu cumva lista viitorului cabinet exista deja si este batuta in cuie.

Politicile economice si deciziile mari  vor fi agreate impreuna cu Presedintele Basescu, inclusiv, daca va fi posibil, regionalizarea si modificarea Constitutiei.

Una peste alta, miza Presedintelui, revenirea la butoanele guvernarii, pare atinsa incepand de luni.

Interesant este ce se va intampla in 2014.

Iesirea din joc a lui Antonescu, chiar „oblojita” de declaratia lui Ponta ca „tot pe Crin Antonescu il va sustine la prezidentiale”, relanseaza cursa pentru Cotroceni.

Este posibila inscrierea lui Ponta in aceasta cursa, si eventuala numire, in functia de premier, a lui Traian Basescu. Sprijinit de propria miscare, MP, devenita partid, nu se stie inca de ce amploare.

Astfel modelul Putin-Medevedev se va implementa si in Romania, dupa ce a functionat cu relativ succes in Rusia. Nu stiu daca este un titlu de glorie sau de mandrie, dar asta se pare ca va urma.

Este in interes national, al poporului roman, tot acest scenariu?

Greu de spus, unirea fortei politice importante PSD-Ponta, cu abilitatile politice si recunoasterea europeana a lui Traian Basescu ar putea da coerenta si eficacitate guvernarii, inclusiv in interesul romanilor.

Victor Ponta o fi inteles ca o majoritate parlamentara, chiar coplesitoare, nu face doi bani, fara resursele financiare necesare unei guvernari care sa multumeasca populatia. 

Aceste resurse exista doar la confratii europeni, care asculta mai degraba de Basescu, nu de Ponta. Ca are la activ si plagiate, si lovituri de stat, aproape o persoana nongrata in UE.

Ei bine, coabitarea de succes, chiar sacrificand partenerii de mai ieri, este menita sa-l spele pe Ponta de toate pacatele anului 2012.

In politica nu exista onoare sau fair. Exista doar oportunitati si calcule. Uneori meschine, dar daca duc la succes sunt bune si ele.
Evenimentele zilelor si saptamanilor viitoare, citite si in aceasta cheie, vor confirma, sau nu, implementarea modelului Putin-Medvedev in Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu