joi, 18 iulie 2013

Liviu Dragnea, bomba USL





Surse judiciare confirma ca dosarul Liviu Dragnea, legat de fraudarea referendumului din iulie 2012 este gata si urmeaza trimiterea sa in judecata.
Pentru USL, dupa traumatismul Relu Fenechiu, lucrurile se complica enorm.

Liviu Dragnea nu este fitecine, este numarul doi in Guvern si in PSD.

Trimiterea in judecata si pastrarea  in Guvern a vicepremierului Liviu Dragnea ridica mari probleme de moralitate si respectabilitate, in ochii UE, daca de romani nu pare sa-i pese cuiva din structurile de conducere ale tarii, acum cand o lume intreaga s-a oripilat de singura situatie in care,  un ministru in functie, Relu Fenechiu,  este condamnat la inchisoare cu executare.

Liberalii care au incasat papara in cel mai inalt grad, ar putea reprosa PSD-ului: si voi suntei ca noi, nu va puteti desparti de coruptii vostri, asa ca nu ne mai acuzati pe noi de coruptii nostri.

Prezumtia de nevinovatie a fost si este un subiect de discutie la nivel european. 

In alte state, cu democratie consolidata, niciun demnitar nu asteapta judecata de apoi, cu mainile  pana la coate in bani publici, pentru a parasi functia. Pleaca in secunda doi cand a devenit tinta unei anchete penale, nu asteapta nici macar sa fie trimis im judecata.

Ca Romania face exceptie de la aceasta cutuma sanatoasa, e treaba ei, cu costuri incalculabile in respectul tarilor partenere, in banii europeni nerambursabili pe care ii asteptam cu gura arsa, in contactele  bilaterale la care Liviu Dragnea ar trebui sa participe.

Este posibil ca audierea lui Liviu Dragnea sa fi avut deja loc, departe de ochii presei, la cererea sa. Dar prezentarea acuzatiilor, anterioara trimiterii in judecata, nu mai poate avea loc in mod discret.

Nu cred ca procurorii se vor hazarda intr-un proces cu asemenea reverberatii daca nu au un dosar cu probe beton. Nici ca procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, isi va da girul unui dosar prea subtire.

Daca va fi trimis in judecata, Liviu Dragnea va avea o mare problema, judecarea sa cu celeritate la ICCJ il va conduce rapid spre hotararea definitiva si irevocabila.

Nici precedentul Voiculescu, de fuga de la ICCJ, nu-i sta la indemana, va fi o dovada ca ii este frica de probele aflate la dosar.

Victor Ponta se va afla si el intr-o situatie imposibila. Daca isi va apara colegul de Guvern si partid, dupa scandalurile repetate de amestec in treburile justitiei, isi va fi dat foc la orice urma de credibilitate in ochii oficialilor UE. Cu reactia pe masura a raportului MCV. 

Daca tace, inseamna ca este de acord cu trimiterea in judecata a numarului doi din PSD, lucru impardonabil in ochii baronilor USL, care nu-i iarta lui Victor Ponta ca a lasat justitia neincalecata, sa-i lege cand si cum are probe impotriva lor. 

Condamnarile din ultimul timp, pronuntate de ICCJ si alte tribunale, impotriva unor demnitari si baroni ai puterii au ascutit la paroxism acuzele impotriva actualei puteri. V-am adus voturi sa ne aparati de justitie, iar voi nu sunteti capabili sa-i puneti cu botul pe labe pe procurori si judecatori, par sa spuna baronii USL si activul mai marunt.

Dupa instalarea lui Tiberiu Nitu („Nupu”) ca sef al Parchetului General, dupa cateva NUP-uri in cazuri importante, ochii ziaristilor, societatii civile si cetatenilor constienti din tara asta sunt atintiti asupra justitiei. Ori se merge pe modelul „NUP, SUP, PUP” infractori din tabara puterii, ori procurorii si judecatorii cinstiti nu mai pot fi opriti prin amenintari, santaj, sau promisiuni salariale, avansari in grad, daca pupa ghiulurile lui Victor Ponta si Crin Antonescu.

Aceasta este miza trimiterii in judecata a lui Liviu Dragnea.
Eliberarea, odata pentru totdeauna, a justitiei de sub cizma politicului, sau abandonarea independentei si intoarcerea la ce a fost justitia in epoca Nastase: o scula ascultatoare si obedienta a politicienilor aflati la putere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu