vineri, 12 iulie 2013

Victor Ponta: „In 2009 eram o tara disperata si distrusa”





Declaratiile lui Victor Ponta de astazi par a fi preluate din declaratiile presedintelui Basescu si/sau Emil Boc.

Citatul complet e urmatorul: 

”In 2009, nu mai vreau sa reiau, eram o tara disperata si distrusa, care a depins de acel ajutor (al FMI);  Astazi, suntem o tara care a iesit din perioada cea mai dificila, suntem stabili economic, politic.”

Sa adaugam si declaratia de la lansarea Bugetului Cetateanului: „restructurarile din 2010-2011 au fost necesare, tara nefiind finantabila la momentul respectiv”.

Toata campania electorala si toate discursurile capilor USL au fost construite pe ideea centrala ca regimul Basescu-Boc a nenorocit Romania si populatia ei, ca taierile de venituri  din 2010 nu erau necesare, au fost facute asa, din rautate si sadism, ca Basescu s-a substituit Guvernului, unul dintre motivele pentru care a si fost suspendat.

Acum Victor Ponta ne spune ca „suntem o tara care a iesit din perioada cea mai dificila, suntem stabili economic, politic.”

Cum nu cred ca se gandeste ca USL a transformat in acest mod tara, inseamna ca regimul Boc-Basescu au scos-o din „perioada cea mai dificila”.

De ce nu putea face USL acest lucru?

Pentru ca tot anul 2012 s-a ocupat de suspendarea presedintelui, cu instabilitatea politica si economica indusa, pe care n-o mai comentez, cu crestere economica aproape zero,  iar la guvernare, dupa castigarea alegerilor au trecut doar 6 luni. Timp in care abia s-au obisnuit ministri cu cabinetele si personalul din ministere. Si in care, in afara de majorari de taxe si impozite, n-am vazut nici o masura economica apta de a face Romania stabila. E drept, n-a aruncat cu banii in stanga si dreapta, bani pe care nici nu-i avea, cel mult din imprumuturi.

Dar  de ce in 2009 eram o tara disperata si distrusa? Cine a fost la guvernare pana in decembrie 2008, de a disperat-o si distrus-o? 

Guvernul Tariceanu, sustinut 20% de PNL, partenerii de azi, si 40% de catre PSD. Mai cu santaj, mai cu impartirea prazii, PSD l-a obligat pe Tariceanu sa dubleze aproape pensiile si salariile bugetare. Ca altfel ar fi zburat de la guvernare.

Cum, nu duduia economia in 2007-2008? Nu era ministrul economiei acelasi Vosganian, care gestioneaza economia si in guvernul Ponta? 

Victor Ponta nu poate da vina pe Traian Basescu, pentru perioada 2007-2008, cand era la cutite cu Tariceanu, nici nu-si vorbeau, si abia scapase de prima suspendare. Si nici nu avea prerogative sa intervina in mersul economiei. Cum nu are nici acum.

E adevarat ca guvernarea Tariceanu-PSD a lasat o gaura in buget de 5,5%, dupa o crestere de 8% din PIB, a lasat arierate de 2 miliarde euro, a lasat pensii si salarii bugetare „duduite” (dublate), pe care sa le plateasca altii, a consumat ultimii bani din privatizari (unde s-au dus banii de la privatizarea BCR, 3 mld euro?) si a aplicat strategia pamantului parjolit si a fantanilor secate. Ca doar nu suntem cu totii uituci.

Perioada 2009-2010 a coincis si cu declansarea crizei economice mondiale, astfel ca Romania s-a trezit fara iesire in fata crizei, dupa guvernarea Tariceanu-PSD. 

Premierul Ponta admite ca „restructurarile din 2010-2011 au fost necesare, tara nefiind finantabila la momentul respectiv”, asa ca toate discursurile, acuzele, campania de presa si interventiile la tv-uri reprezinta simple minciuni, demagogie ieftina, aburirea populatiei, contrazicere de la o zi la alta. 

Probabil nu-i pasa. Elita intelectuala, aceea care intelege toate aceste contraziceri, nu conteaza in calculele premierului. Doar masa de asistati social, dependenti de ajutoare si slujbe la stat, cei care l-au si votat in decembrie 2012. Doar acestia trebuie ametiti si aburiti in continuare.

Si atunci, pe cine acuza Ponta pentru situatia dramatica de la inceputul lui 2009? Ca nu spune nimic. Adevarat, nu prea poate spune adevarul. Ce sa spuna,  ca partenerii de azi, PNL, plus PSD sunt de vina pentru ce insemna Romania in 2009? Ar da rau la imagine si comunicare. 

Este inca un exemplu pentru duplicitatea si ipocrizia premierului Ponta. Nu poate nega realitati economice evidente, ii mai scapa porumbelul din gura cate odata, dar nu merge cu rationamentul si acuzele pana la capat.

Din cele spuse astazi sunt clare vinovatiile, dar luat la intrebari de ziaristi o va da cotita, spunand ca s-au inteles gresit spusele sale. 

Poate se vor gasi ziaristi curajosi, care sa-l intrebe clar, cu subiect si predicat, cine sunt vinovatii pentru situatia dramatica din 2009.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu