joi, 26 septembrie 2013

Cu ce instrumente teleghideaza Basescu justitia?





Dupa condamnarea lui Dan Voiculescu s-a pornit pe canalele media aflate in sluba sa o litanie continua al carui lait motiv este: Basescu teleghideaza justitia, care face exact ce-i cere sa faca. 

Tema este veche, Crin Antonescu vorbea mai zilele trecute despre „regimul Basescu” din care fac parte DNA, CSM, CCR, ANI.

Ce nu inteleg eu, care ar fi instrumentele, de natura juridica, economica, institutionala, de orice fel, aflate la indemana presedintelui Basescu si pe care acesta le utilizeaza cu atata succes la teleghidarea magistratilor?

Niciun sustinator al ideii ca Basescu se afla in spatele hotararilor magistratilor nu incearca macar sa arate cum reuseste sa-i vrajeasca, sa-i hipnotizeze, astfel incat sa-i faca pe plac.

Presedintele Basescu mai are un an de mandat. In octombrie 2014 isi face bagajele de parasire a Cotroceniului. Dupa care, pa, chiar daca revine in politica nu mai are atu-ul functiei prezidentiale.

Nu are niciun rol in salarizarea magistratilor, mai degraba Victor Ponta are painea si cutitul alocarilor bugetare pentru activitatea magistratilor, si la ultima rectificare chiar le-a dat ceva in plus.

Cariera si evolutia in cariera magistratilor sunt la mana CSM, si e bine ca este asa. Nu are niciun amestec Traian Basescu in aceasta zona. Doar numirilor procurorilor sefi si la ICCJ au fost in mana lui Basescu, la propunerea premierului Ponta, in calitate de ministru interimar la justitie, propuneri pe care le-a respectat fara sa cracneasca, riscand sa-si puna in cap proprii sustinatori. A fost ultima decizie de acest fel, in mandatul ramas nu mai are ocazia s-o faca.

Asa ca, daca exista vreo suparare a cuiva pentru activitatea DNA, trebuie indreptata spre Victor Ponta, el a propus ultima garnitura de sefi la parchete.
Ce instrumente secrete  sa aiba Basescu, incat sa-i faca mielusei pe magistrati, sa tremure la auzul numelui sau si sa actioneze in directia in care presupun ca ar dori acesta?

Unii sustin ca le-a facut dosare magistratilor, suficient de multe si grele incat sa le bage spaima in oase.

Adica Basescu e un fel de superspion, care s-a ocupat ambele mandate de adunat probe contra magistratilor.

Nu ca n-ar fi avut ce sa adune, dar isi imagineaza cineva ca o astfel de operatiune migaloasa si de durata ar fi putut ramane secreta? Fara ca cineva sa arunce „pe surse” bomba?

Sa zicem ca are dosare. Dar de unde sa anticipeze cine-l va ancheta si judeca pe Nastase, Voiculescu, Fenechiu, sa adune dovezi compromitatoare exact impotriva acestor magistrati, cu ani in urma? A avut viziuni, s-a dus la vrajitoare sa-l ajute?

Si ce-ar face cu dosarele, daca magistratii vizati nu i-ar fi facut pe plac? Le-ar fi dat publicitatii. Numai ca de dovezi, probe, contrafacute suntem satui si excedati. Nu-i suficient sa le arunci pe piata. Mai trebuie si analizate, validate, autentificate, si doar justitia are expertiza si aparatura necesara. Adica justitia ar valida probe impotriva justitiei. Nu se prea leaga, e prea cusuta cu ata alba toata aceasta pledoarie, pentru a sta in picioare.

In realitate, prin eliminare propriilor uscaturi, din procuratura si judecatorii, pana la ICCJ, magistratii au dovedit ca sunt, intr-adevar, anticorpii unei societati bolnave. Singura sansa de vindecare. Am vazut judecatori trimisi dupa gratii, procurori legati cu catusele colegilor lor. Cele doua judecatoare spagare de la Tribunalul Bucuresti au fost trimise dupa gratii de o colega a lor, de 34 de ani. 

Si atunci, care sa fie folosul celor care sustin ca Basescu teleghideaza justitia?

Abureala maselor largi de oameni care nu citesc presa, nu inteleg prea bine ce se intampla, casca gura la televizor si iau de bune ce le spun la A3 salariatii lui Dan Voiculescu.

Chiar si Crin Antonescu si Victor Ponta s-au abtinut sa comenteze in vreun fel condamnarea lui Dan Voiculescu. Si-au dat seama ca ar fi ridicoli.

Iar cei care si-au facut un job din a besteli justitia sa ia aminte la ce-au patit Adrian Nastase si Gigi Becali. 

Nu se stie cand le vine randul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu