joi, 30 ianuarie 2014

Presiune enorma asupra Guvernului sa amane intrarea in vigoare a noilor Coduri Penale




Magistratii si-au reunit eforturile in a convinge Guvernul sa amana intrarea in vigoare, la 1 februarie,  a noilor Coduri Penale,  pentru ca timp de modificari nu mai este.

S-au facut auzite apelurile de la DNA, ICCJ, ale specialistilor din societatea civila care cer imperios amanarea intrarii in vigoare a noilor coduri, pana la remedierea neajunsurilor.

De ce timp de 5 ani nu s-au remediat, este o alta discutie, care se poate face cand scapam de presiunea timpului.

S-a discutat mult in ultimul timp asupra neajunsurilor noului Cod Penal. Bunaoara, prin reducerea pedepselor,  intrarea in vigoare a noului Cod penal in forma actuala ar inlatura raspunderea penala a unor persoane acuzate de savarsirea infractiunii de inselaciune care a produs consecinte deosebit de grave. Mai sunt si altele, semnalate de specialisti.

Exista si opinii, printre care se detaseaza aceea a dlui Predoiu, de la PDL, ca actualele coduri sunt bune, mai ales ca au fost elaborate in timpul cand domnia sa era ministrul Justitiei.

Cea mai controversata prevedere este  aceea care elimina cercetarile premergatoare  declansarii urmaririi penale, perioada in care se puteau face interceptari fara ca persoana urmarita sa fie instiintata.

Noile coduri prevad inceputul cercetarii penale  „in rem”, adica fara ca o persoana anume sa fie cercetata, urmand  sa urmeze cercetarea „in personam”, dupa ce s-ar fi strans suficiente probe, inclusiv prin interceptari, cu instiintarea persoanei cercetate.

Si DNA remarca acelasi lucru: „Dispozitiile referitoare la efectuarea urmaririi penale in personam sunt neclare cu privire la momentul la care trebuie sa ii fie adusa la cunostinta suspectului aceasta calitate, ceea ce ar atrage imposibilitatea folosirii tehnicilor speciale de investigatie”.


Apare aici un aspect extrem de subiectiv. Cat timp un procuror se poate „preface” ca nu stie despre ce persoana este vorba, pentru ca sa stranga probe prin interceptari, fara ca persoana sa fie instiintata.

 Alta remarca a DNA: „Prevederile noului Cod de procedura penala lipsesc de eficienta corpul de specialisti care functioneaza in cadrul organelor de urmarire penala, in conditiile in care rapoartele de constatare intocmite de acestia nu ar mai avea o valoare probatorie proprie, fiind obligatorie inlocuirea lor cu un raport de expertiza

Sunt vulnerabile astfel de cercetari in fata instantelor, sau la CEDO?

Nici specialistii nu s-au pus de acord.

Victor Ponta este intre ciocan si nicovala. La ultima sedinta de guvern a anuntat ca nu modifica codurile, dar astazi s-a mai inmuiat. I-a transmis ministrului Justitiei sa se consulte cu CSM, daca sunt bune codurile, sau nu sunt bune si sa-i comunice rezultatul consultarii.

Personal nu cred ca premierul Ponta isi permite in acest moment sa nu asculte vocile magistratilor.

Punerea sub urmarire penala a sotiei ministrului Chitoiu, arestarea unor nume grele, Carabulea, Gruia Stoica, Marzac, care vor incerca sa-si usureze soarta prin declaratii, posibil, devastatoare, ii plaseaza pe magistrati intr-o pozitie de forta.

Asa se explica si iesirea lui Victor Ponta prin care incearca sa justifice OUG-ul legat de ASF prin cererea UE si FMI.

Nu este de neglijat situatia PNL si a lui Antonescu, devenita extrem de vulnerabila odata cu anchetarea sotiei ministrului Chitoiu, posibil a ministrului insusi. Ce sa faca, sa astepte ca DNA sa-i aresteze ministri direct de la sediul PNL? Ar fi o pozitie sinucigasa.

Este posibil ca ultimele evolutii sa fie picatura care sa umple paharul guvernarii USL, iar Antonescu sa ia decizia de a iesi de la guvernare, inainte de a fi prea tarziu.

Personal cred ca va fi amanata data de 1 februarie pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri Penale, pentru ca Victor Ponta nu-si permite, pur si simplu, sa se ia in bete cu magistratii.

Ar fi o greseala monumentala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu