miercuri, 15 ianuarie 2014

Referendumul din mai, Antonescu pacalit de Ponta





Ponta stie ca e foarte putin probbail sa se ajunga la organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei, pentru ca:

1.     Sunt multe prevederi care nu trec de CCR, care trebuie sa-si dea avizul asupra textului modificarilor, ce trebuie sa fie coerente cu restul Constitutiei, de-ar fi sa amintim doar ignorarea     „vointei poporului” de la referendumul din 2009.

2.     Referendumul trebuie organizat printr-o lege, care trece si pe la promulgare, la Traian Basescu. Ori presedintele s-a pronuntat deja impotriva cuplarii referendumului cu alegerile europarlamentare.

3.     Modificarea Constitutiei trebuie sa tina cont de opiniile Comisiei de la Venetia si a UE, ori e putin probabail ca timpul scurt pana in mai sa fie suficient pentru toate aceste etape.

In fine, chiar daca se ajunge la organizarea referendumului, cvorumul de 50% e foarte greu de atins, abia a fost atins in 2003, cu ocazia precedentei modificari, timp de doua zile, cu incalcari grave a legii. 

Acum insa, dupa dosarul in care se judeca Liviu Dragnea si alte cateva zeci de persoane, presedinti sau membri in sectiile de votare,  cu o legislatie extrem de aspra impotriva celor care fraudeaza, e putin probabil sa se gaseasca multi amatori de a infrunta puscaria fraudand referendumul.

Judecata PSD a fost urmatoarea: daca trece modificarea Constitutiei, vom avea un presedinte de paie la Cotroceni, lipsit de prerogative, deci usor de manevrat. Antonescu va fi si el multumit ca are sustinerea PSD, chiar daca fara mari puteri constitutionale. Isi va fi indeplinit visul de aur, acela de a fi locatar la Cotroceni.

Daca nu trece modificarea Constitutiei, alternativa foarte probabila, PSD va intoarce imediat foaia, va nominaliza un candidat la presedintie din partea PSD, fie el chiar si Victor Ponta, chiar daca pretul va fi ruperea USL. In care caz PNL si Antonescu raman cu buza umflata, singuri pe scena politica, fara aliante, fara guvernare, pe topogan la vale in cadrul alegerilor prezidentiale.

Victor Ponta l-a pacalit pe Antonescu, sa-i tina pe liberali la guvernare inca 3-4 luni, cu mirajul ca poate trece modificarea Constitutiei si atunci Antonescu ar fi acceptabil pentru PSD ca viitor presedinte, paiata in geam la Cotroceni.

Cum referendumul nu va putea fi organizat, sau nu va intruni cvorum, Crin Antonescu poate sa-si ia adio de la visul de a ajunge presedinte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu