duminică, 20 iulie 2014

Dar daca, in loc de rachete, teroristii beti aveau o bomba nucleara?



Incet, incet, adevarul iese la iveala, in tragedia petrecuta acum cateva zile in Ucraina.
Potrivit serviciilor de spionaj americane, avionul malaezian ar fi fost doborât cu o rachetă de tip Buk SA-11, de fabricaţie rusească.

Separatistii rusi au primit din partea armatei ruse echipament sofisticat, rachete sol-aer, care pot dobori avioane aflate pana la altitudinea de 25.000 metri.

Cat de inconstient poti sa fii, sa dai pe mana unor civili neinstruiti, asemenea arme teribile? Sa se joace cu ele de-a razboiul, sa doboare ce le bubuie mintea inecata in vodca?

Iar daca echipajul de control si lansare era rus, la ordinele cui a actionat?
Nu e prima oara cand rusilor nu le pasa de vieti omenesti pierdute inutil, pe altarul demonstratiilor de mare putere.

Pe 1 septembrie 1983, avionul 007 Korean Air Lines,  un zbor operat de Liniile Aeriene Coreene,  aflat pe ruta New York - Seul, via Anchorage, a fost doborat de o aeronava de lupta ruseasca, de tip Su-15, in apropiere de Insula Moneron, in Marea Japoniei. Pilotul interceptorului rusesc a fost maiorul Ghenadi Osipovici. Toti cei 269 de pasageri si membri ai echipajului au fost ucisi, inclusiv Lawrence McDonald, reprezentant al Georgiei in Congresul SUA. Avionul se afla in drum spre Seul (din Anchorage) si patrunsese din eroare  in spatiul aerian sovietic.

Cat de nebun poti sa fii, sa nu identifici un avion de linie, cu pasageri la bord, si sa-l dobori fara inima, curmand 269 de vieti nevinovate? Sub motivul, nedovedit, ca ar face spionaj? 

Au mai fost si alte curse civile doborate din greseala, dar acestea doua reprezinta culmea cinismului si indiferentei fata de vieti omenesti.

Dar daca separatistii pro-rusi, sau alti teroristi, din alte zone ale lumii, pun mana pe o bomba nucleara? Le este oferita pentru o actiune militara pe care un stat posesor de arme nucleare nu vrea sa si-o asume, o cumpara sau o fura, pur si simplu.

Cat de departe sau aproape suntem de acest scenariu? Greu de spus.

De aceea, aceasta ultima fapta odioasa nu trebuie lasata nepedepsita. 

Rusia si Putin trebuie sa plateasca scump, extrem de scump, faptul de a fi inarmat cu arme sofisticate de asemenea calibru, separatisti prorusi, neinstruiti, fara reflexe cazone, fara conducere ierarhica militara, care asculta doar de cantitatea de votca aflata in creier. 

Avem de a face cu o crima impotriva umanitatii, care trebuie pedepsita pe doua planuri.

Cel strict penal si civil, de catre instantele de judecata internationale, si planul  politic.
Sanctiunile de la nivel poilitic, aplicate Rusiei de catre guvernele tarilor din UE si America trebuie sa mearga de la interzicerea zborurilor rusesti prin spatiul lor aerian, pe o perioada mai lunga de timp, pana la inghetarea relatiilor diplomatice si economice.

Aproape sigur nu se va ajunge pana aici. 

298 de vieti omenesti curmate inutil, prin neglijenta criminala a Rusiei, nu sunt suficiente sa-i faca pe liderii tarilor occidentale si ale SUA sa judece in termenii unei pedepse usturatoare, astfel incat Rusia sa nu uite prea curand neglijenta criminala la care s-a pretat.

Profiturile companiilor europene si americane sunt mai importante, comparativ cu 298 de destine frante, printre care copii, savanti, oameni de toata isprava.

Puse in balanta cu miliardele de dolari sau euro ce s-ar pierde, cele 298 de fiinte umane transformate in cadavre  care acum zac acum pe campia Ucrainei, sub un soare arzator, valoreaza mult mai putin. 

Asa a fost intotdeauna. 

Dar atentie, nu e prea departe clipa cand un grup de teroristi vor ameninta cu o bomba nucleara Parisul, sau Londra, sau New York.
Doar ca atunci va fi prea tarziu pentru a mai face ceva.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu