miercuri, 6 august 2014

Blocaj in desemnarea candidatului ACL



In ACL apele nu sunt deloc linistite, cum lasa sa se vada liderii acestei formatiuni.

Neintelegerile pornesc de la desemnarea candidatului ACL la prezidentiale. Desi Iohannis sta mai bine in sondaje decat Predoiu, mai toata suflarea PDL considera ca Iohannis are multiple vulnerabilitati, ca nu este un luptator de talia lui Ponta, care-l va face praf in eventuale dezbateri televizate inaintea turului doi, daca ajunge pana acolo. 

Ponta  are mai multa experienta si cunostinte in administratia centrala,  afaceri europene, politica externa, CSAT si securitate, si cam tot ce tine de fisa postului unui presedinte.

In plus, Ponta nu va pregeta sa  arunce cu lucruri murdare din trecutul lui Iohannis, in termeni si cuvinte la care Iohannis, mai bine crescut, nu are cum sa raspunda cu aceeasi moneda.

Sa refuze dezbaterile e la fel de grav, va fi acuzat de lasitate si incompetenta. Asa ca blocajul la care s-a ajuns este cat se poate de grav.

Dar iata o lista a vulnerabilitatilor lui Iohannis, pe care PDL i le reproseaza:

·        Nu are pregatirea necesara functiei de presedinte, gestionarea unui oras nu are echivalent in gestionarea unei tari; nu are cunostinte si experienta in politica externa, relatii si institutii europene, securitate nationala, etc.
·        Nu este un bun orator si comunicator, capabil sa mobilizeze masele;
·        Nu are istoric in politica mare, fiind doar de un an si 6 luni in PNL, fara participari la lupte electorale;
·        Procesul cu ANI, la ICCJ, l-ar putea scoate din cursa, inlocuirea sa tardiva fiind de natura sa creeze mari probleme;
·        Cele 6 case obtinute din meditatii si chirii. A platit impozitul aferent chiriilor si meditatiilor? Lucru extrem de usor de aflat, sigur tinut de PSD in rezerva;
·        Religia si etnia, importante in electoratul rural, aflat sub influenta preotilor ortodocsi.

Deja Victor Ponta a batut apropouri vis-a-vis de religia si etnia lui Iohannis, in modul insidios in care o face intotdeauna.

Pe de alta parte, PNL nu vrea sa cedeze functia de prezidentiabil, pentru ca ar insemna o umilinta in plus pentru partid, o predare totala structurilor PDL, din vechiul PNL ramanand doar numele. Prea putin!

Pentru electoratul de dreapta, avizat, inteligent, conectat la internet, constient de realitatile si perspectivele Romaniei, criteriile, standardele de evaluare a viitorului candiat  ar fi urmatoarele:
1.     Sustinerea electorala in publicul de dreapta
2.     Pregatirea pentru functia de presedinte
3.     Garantul independentei justitiei
4.     Garantul continuarii procesului de modernizare a Romaniei
5.     Calitatile de comunicator si mobilizator al maselor

Este adevarat ca la momentul actual Iohannis sta mai bine in sondaje, fapt revendicat de catre PNL, dar lucrurile se pot schimba oricand, este o fotografie a momentului, ce nu poate tine loc de o analiza complexa.

Intr-o evaluare, dupa criteriile de mai sus, Predoiu il bate net pe Iohannis, in ochii electoratului de dreapta:

Catalin Predoiu
Klaus Iohannis
Observatii
Sustinerea electorala in publicul de dreapta
7
7
Ambii candidati n-ar beneficia de sustinerea electoratului pro-Basescu
Pregatirea pentru functia de presedinte
7
3
Istoricul politic al lui Predoiu  il face mai apt pentru functia de presedinte
Garantul independentei justitiei
7
2
Predoiu a acceptat ca fuziunea PDL-PNL sa se faca fara comentarii asupra atacului la justitie si statul de drept, dar Iohannis a declarat ca ce s-a intamplat in iulie 2012 a fost in regula
Garantul continuarii procesului de modernizare a Romaniei
8
4
Iohannis nu s-a pronuntat asupra procesului de modernizare a Romaniei
Calitatile de comunicator si mobilizator al maselor
8
2
Iohannis nu este un bun comunicator si orator, vorbeste monosilabic.
Total
37
18


Dupa aceasta grila, electoratul  de dreapta l-ar vota mai degraba pe Predoiu, iar actualele sondaje nu s-au adresat explicit si exclusiv electoratului de dreapta, ci intregului corp electoral.

In concluzie, decizia ACL privind candidatul sau la prezidentiale, anuntata pentru lunea viitoare, este una decisiva, pentru rezultatul acestui scrutin.

Imediat candidatul anuntat va fi supus unui tir nemilos, i se va scormoni biografia pana la gradinita si, tare mi-e teama, ca daca Iohannis va fi cel desemnat, nu va ramane mare lucru din persoana sa pana la alegerile propriu-zise.

2 comentarii:

  1. Foarte bună analiza.Ne putem întreba, în situaţia în care liberalii insistă atât pentru Johannis (cu problemele evidente cu justiţia.Adaug aici şi adopţiile dubioase de copii pe care le-a intermediat împreună cu soţia pe când era inspector şcolar), nu cumva există o diversiune, o înţelegere letală între Johannis - Blaga - Ponta (la care eu o adaug şi pe Udrea) şi o parte din liberali?! Doamne fereşte!

    RăspundețiȘtergere
  2. PNL ar trebui sa dea dovada de maturitate politica si consecventa acceptand realitatea cu care se confrunta si sa cedandeze deliberat locul lui Catalin Predoiu. Decat Victor Ponta, mai bine colegul lor Catalin Predoiu. Este o situatie similara cu cea din 2004 atunci cand Theodor Stolojan a inteles bine situatia santajul si conjuctura la care va fi supus si a acceptat fara prea multe insisitente in ultimul moment rocada cu Traian Basescu, altfel azi era Adrian Nastase. PNL ar trebui sa realizeze faptul ca ar fi catastrofal sa piarda datorita orgoliilor de partid sa inteleaga realitatea din teren si sa dea dovada de intelepciune ca si colegii lor din PDL atunci cand au renuntat la numele partidului in favoarea fuziunii. ACL TREZITI-VA !!!

    RăspundețiȘtergere