vineri, 8 august 2014

Cat de vulnerabil este Klaus Iohannis?



In  alianta ACL, PDL ezita sa fie de acord cu  desemnarea lui Iohannis drept candidatul aliantei  la prezidentiale. 

Desi Iohannis sta mai bine in sondaje decat Predoiu, mai toata suflarea PDL considera ca Iohannis are multiple vulnerabilitati, ca nu este un luptator de talia lui Ponta, care-l va face praf in eventuale dezbateri televizate inaintea turului doi, daca ajunge pana acolo.

Ponta  are mai multa experienta si cunostinte in administratia centrala,  afaceri europene, politica externa, CSAT si securitate, si cam tot ce tine de fisa postului unui presedinte.

In plus, Ponta nu va pregeta sa-i  arunce in cap lucruri murdare din trecutul sau, in termeni si cuvinte la care Iohannis, mai bine crescut, nu are cum raspunda cu aceeasi moneda.

Sa refuze dezbaterile e la fel de grav, va fi acuzat de lasitate si incompetenta. Asa ca blocajul la care s-a ajuns este cat se poate de grav.

Vulnerabilitatile lui Iohannis

Iata o lista a vulnerabilitatilor lui Iohannis, pe care PDL i le reproseaza:

·          Nu are pregatirea necesara functiei de presedinte, gestionarea unui oras nu are echivalent in gestionarea unei tari; nu are cunostinte si experienta in politica externa, relatii si institutii europene, securitate nationala, etc.
·       Nu este un bun orator si comunicator, capabil sa mobilizeze masele;
·       Nu are istoric in politica mare, fiind doar de un an si 6 luni in PNL, fara participari la lupte electorale;
·       Procesul cu ANI, la ICCJ, l-ar putea scoate din cursa, inlocuirea sa tardiva fiind de natura sa creeze mari probleme;
·       Cele 6 case obtinute din meditatii si chirii. A platit impozitul aferent chiriilor si meditatiilor? Lucru extrem de usor de aflat, sigur tinut de PSD in rezerva;
·       Religia si etnia, importante in electoratul rural, aflat sub influenta preotilor ortodocsi.

Deja Victor Ponta a batut apropouri vis-a-vis de religia si etnia lui Iohannis, in modul insidios in care o face intotdeauna.

Pe de alta parte, PNL nu vrea sa cedeze functia de prezidentiabil, pentru ca ar insemna o umilinta in plus pentru partid, o predare totala structurilor PDL, din vechiul PNL ramanand doar numele. Prea putin!

Criterii de evaluare a candidatului de dreapta

Pentru electoratul de dreapta, avizat, inteligent, conectat la internet, constient de realitatile si perspectivele Romaniei, criteriile, standardele de evaluare a viitorului candiat  ar fi urmatoarele:

1.     Sustinerea electorala in publicul de dreapta
2.     Pregatirea pentru functia de presedinte
3.     Garantul independentei justitiei
4.     Garantul continuarii procesului de modernizare a Romaniei
5.     Calitatile de comunicator si mobilizator al maselor

Iohannis nu va avea, in niciun caz, sustinerea electoratului fidel lui Traian Basescu, care, in mare proportie, va vota cu Cristian Diaconescu.

Pregatirea pentru functia de presedinte este aproape de zero. Este adevarat ca nimeni nu se naste presedinte, dar este cu totul altceva cand ai o experienta anterioara serioasa, in functii administrative inalte, de ministru sau altele, inainte de a accede in functia prezidentiala. Ca nu stai sa inveti totul de la zero, de la abecedarul functiei. Si nici sa depinzi in totalitate de consilieri nu e bine.

Nici la garantarea  independentei justitiei nu sta bine Iohannis, de moment ce a declarat ca in iulie 2012 au fost doar erori de comunicare, in rest totul a fost ok.

Despre ce gandeste Iohannis privind modernizarea Romaniei nu stim mai nimic, pentru ca nu si-a explicat opiniile si optiunile.

Cat despre calitatile de comunicator si prize la mase, s-au vazut deja, in aparitiile le tv-uri de pana acum. Sunt aproape de zero.

In concluzie, decizia ACL privind candidatul sau la prezidentiale, anuntata pentru lunea viitoare, este una decisiva, pentru rezultatul acestui scrutin.

Fotografia prezenta, asupra  optiunilor electoratului este una, dar nu poate tine loc de analize sociologice detaliate, pentru ca se poate schimba in timp.

Imediat candidatul anuntat va fi supus unui tir nemilos, i se va scormoni biografia pana la gradinita si, tare mi-e teama, ca daca Iohannis va fi cel desemnat, nu va ramane mare lucru din persoana sa pana la alegerile propriu-zise.

Ce va face ACL? Daca ia o decizie gresita va plati scump, fie prin neintrarea lui Iohannis in turul doi, fie prin infrangerea rusinoasa in batalia cu Ponta.

Caz in care se va alege praful si de fuziunea PDL-PNL.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu