duminică, 17 august 2014

Cum e turcul (Ponta) si pistolul (Palada)



Nu stiu de ce se oripileaza lumea doar de  zicerile recente ale lui Mirel Palada, cand seful sau, Victor Ponta, spunea saptamanile trecute lucruri si mai grozave.

Sa le comparam

Mirel Palada

ziariştii incomozi: "purceluşi antiguvernamentali sau bezmetici acoperiţi";
„preşedintele Traian Băsescu "s-a matrafoxat" , „şi şi-a făcut curaj "cu cincizeci de cinci sute",  "este beat, nu numai de putere";
„Președintele este iresponsabil și încearcă să acopere un scandal în care a intrat”;
„Sorina, ai reușit performanța să urci pe noi culmi de abjecție” (Sorina Matei, ziarista B1).

Victor Ponta

”Cand vorbim de economie, mizeriile lui Basescu nu sunt importante";
„Basescu e nebun de tot, nu are nicio logica si nicio ratiune in tot ce face in ultimul timp!”;
"I-am spus sa plece cat mai repede, ca are treaba la tribunal", (presedintelui Basescu);

Traian Basescu este "o epava umana si politica, provine dintr-o familie de infractori";

„Traian Basescu ca "taraste in mizerii" toate institutiile din Romania si "vorbeste atat de multe prostii;

„Din 2015, Băsescu poate face cel mult nişte ani de închisoare”;

Sunt doar cateva exemple, a face un invetar exhaustiv ramane in seama istoricilor, eventual intr-o teza de doctorat.

Declaratiile se refera, in marea majoritate, la seful statului, cea mai inalta functie in stat, indiferent de persoana care o ocupa la un moment dat. Functie care este un reper de comportament si responsabilitate pentru toti cetatenii, inclusiv pentru tineri si copii.

Ce si-or fi spunand cei mici, daca iau act de astfel de injurii, de la cele mai importante persoane din stat? Ca pot si ei proceda la fel, fara a fi penalizati in vreun fel.

Care dintre declaratii sunt mai inacceptabile?

Greu de spus, par trase la indigo, sacul si peticul.

Daca cineva le-ar citi pentru prima data, fara sa stie autorii, ar spune ca e o conversatie din spatele blocurilor, intre smecherasi care si-au luat diplomele la fara frecventa si au doar „scoala vietii”, si aia dintr-o mahala rau famata. N-ar cede in ruptul capului ca e vorba de premierul Romaniei si de purtatorul de cuvant al Guvernului unei tari din UE.

Sa ne mai miram ca Ponta nu mai este primit in nicio tara civilizata? Le este  frica ca-i face nebuni de legat!

Victor Ponta are impresia ca  injuraturi si un astfel de limbaj astupa gura ziaristilor, cetatenilor onesti, presedintelui Basescu, care se jeneaza sa-i raspunda cu aceeasi moneda. In parte e corect rationamentul.

Unde greseste: are impresia ca sunt mult mai multi cei care-i apreciaza limbajul si gesturile, care sunt croiti dupa chipul si asemanarea sa, adica proveniti din mahalalele sau suburbanul Romaniei.

Cei care se bucura si exclama: ha, iar le-a tras-o Ponta!

Or fi si de acestia, dar nu mai sunt atat de multi pe cat se iluzioneaza Ponta.

Romanii  s-au mai schimbat, au calatorit mult si au vazut si mai multe, inteleg mai repede si mai corect decat isi imagineaza Ponta.

Ce sens mai are razboiul cu Traian Basescu, daca tot pleaca in trei luni? Nu cumva sa ascunda sub suvoiul de cuvinte si declaratii starea reala a economiei, care a intrat in recesiune?

Sau sa abureasca populatia care suporta greul taxelor si impozitelor, in lipsa unor masuri inteligente de relansare economica a tarii?

Asa, cu taxe si impozite, stie oricine sa conduca o tara. Mai greu este cu evolutia si cresterea unei productii de marfuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata mare, care sa aduca prosperitate.

Adevarul este ca Ponta nu stie sa conduca o tara. Stie doar sa se razboiasca cu dusmani reali sau imaginari, si nu in lupta dreapta, ci cu misto-uri, declaratiii injurioase, insulte, care sa dea bine la „mahala”, acolo de unde crede ca-si extrage majoritatea voturilor.

Victoria din decembrie 2012 a venit dupa o decizie impopulara, dar necesara, aducerea veniturilor populatiei la nivelul potentialului economic.

Cam asta a devenit „metoda” de guvernare.

Stanga distruge bruma de economie pe cale de infiripare, distruge echilibrele macroeconomice, vine apoi dreapta si plateste oalele sparte de guvernarea de stanga, incearca sa salveze ce mai de salvat, starnind nemultumirea populatiei care ii ia la suturi pe guvernanti si la proximul scrutin voteaza iar cu stanga, si tot asa.

Ce metoda de a veni la guvernare! Solutia este sa fie lasata guvernarea de stanga sa dea piept si cu nemultumirile populatiei, daca nu ar implica costuri prea mari. Alunecarea pe panta pe care s-a dus Grecia, de nu-si revine nici acum.

In concluzie, „misto-ul” din declaratiile premierului si ale subalternilor sai este menit sa acopere cu o perdea de fum prabusirea economica si incapacitatea de a guverna, sirul lung de esecuri la care se reduce guvernarea Ponta.

In campania electorala vor fi puse pe masa toate aceste adevaruri, dincolo de palavrageala lipsita de decenta, provenind dintr-o educatie precara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu