joi, 20 noiembrie 2014

Pentru a fi credibil, “noul” PNL trebuie sa-si faca curatenie in propria ograda





Incurajatoare turnura decisa de votul de duminica in comportamentul clasei politice. Si interventia dura a presedintelui ales, Klaus Iohannis, pentru respingerea legii amnistiei si ridicarea imunitatii a 5 parlamentari.

Surse de presa il citeaza pe Iohannis, inca presedinte PNL, ca ar fi “sters pe jos” cu baronii PNL, amenintandu-i ca nu-i va scapa din vedere si ca va avea grija sa continuie curatenia in clasa politica, pentru un comportament diferit de acela de pana in prezent. 

Acesta este mesajul alegatorilor, al strazii pana la urma.

Toate bune si frumoase, dar de la vorbe la fapte e cale lunga. Inclusiv la Klaus Iohannis.

Cazul senatorului Tudor Chiuariu

Intrebat in cateva randuri cum se face ca senatorul Chiuariu reprezinta inca PNL in parlamentul Romaniei, desi condamnat definitiv si irevocabil de justitia romana, dl Iohannis a scaldat-o. Ca trebuie mai intai sa discute cu dansul, ca va rezolva problema, ca o fi si-o pati.

Un caz clar de senator condamnat care nu are ce cauta in “noul” PNL. Sau nu este chiar asa de nou?

Inexplicabila lentoarea, poate chiar blocarea rezolvarii acestui caz, care strica grav “vitrina” PNL.

Florin Turcanu, presedintele CJ Botosani, vicepresedinte PNL

Florin Turcanu este un baron de frunte al PNL, condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru fals si uz de fals, impotriva caruia nu s-a luat nici o masura.

Daca acesta este nivelul conducerii “noului” PNL, atunci suntem lamuriti ca nu este nici un nou PNL, ci vechiul PNL cu acelasi stil de a face politica.

Varujan Vosganian si Victor Paul Dobre

Figuri cunoscute si importante, au fost salvati de vechiul PNL de  inceperea urmaririi penale, prin votul parlamentarilor USL.

“Noul” PNL ce are de spus? Ramane tot asa, nu se adopta nicio masura impotriva lor, pentru a repara votul anterior?

Mai ales ca, in apararea Ecaterinei Andronescu, Varujan Vosganian perora ca procurorii trebuie sa prezinte probe, membri comisiei juridice sa “judece” probele, daca este sau nu cazul ridicarii imunitatii unui parlamentar. Adica sa se transforme in complet de judecata.

Ce are de spus dl Iohannis relativ la aceste doua cazuri? Dar “noul” PNL, are ceva de comentat?

Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov si vicepresedinte PNL, arestat

In acest caz si altele apare discutia cu prezumtia de nevinovatie. In opinia mea, ea se aplica cetatenilor obisnuiti, nu politicienilor cu functii inalte, care, beneficiind de aceasta prezumtie, stau cu mainile pana la coate in banii publici pana la judecata de apoi.

Romeo Stavarache, Horia Uioreanu

Cum suna apelul de prezenta la o sedinta importanta a “noului” PNL, cand la strigarea numelui Cancescu din sala se raspunde, “arestat”, Stavarache, “arestat”, Uioreanu, “arestat”, etc? Va simtiti confortabil dle Iohannis?

Sunt multe alte nume, unele venind din PDL, care au avut sau au probleme cu justitia, fiind in diferite faze de cercetare sau judecata.

Corecta mi se pare pozitia adoptata de alte partide, anume obligatia autosuspendarii din functii si din calitatea de membru la inceperea urmaririi penale, in cel mai rau caz la trimiterea in judecata. Sa nu se intample ca la Relu Fenechiu,  care mai ca n-a plecat din functia de ministru cu catusele la maini.

Prezumtia de nevinovatie nu se aplica si politicienilor de top, care trebuie sa fie un exemplu pentru restul cetatenilor, un exemplu bun, nu cum sa te ascunzi in spate voturilor colegilor de parlament, care te apara cand nu-ti ridica imunitatea parlamentara.

Pentru “noul” PNL si pentru o noua politica in Romania, dupa votul demolator (pentru PSD) de duminica, dupa declaratiile incurajatoare ale lui Klaus Iohannis, ramane sa vedem daca  aceste declaratii au acoperire in fapte, altfel ele decredibilizeaza pe noul presedinte al Romaniei si inca sef al PNL.

Nu de declaratii am dus si ducem lipsa, ci de fapte concrete, asa cum au fost cele de marti si miercuri, soldate cu ridicarea imunitatii a cinci parlamentari.

Altfel, daca nu se continua curatenia pana la capat, urmeaza si votul din 2016, alte manifestatii de strada, si n-as vrea sa fiu in pielea politicienilor care deconteaza prapastia  dintre declaratii si fapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu