duminică, 29 martie 2015

Darius Vâlcov, bomboana pe coliva celui mai penal guvern

Cel mai „cinstit” guvern, promis de Victor Ponta, a ajuns  cel mai penal guvern, din ultimii 25 de ani.
Miniştrii propuşi de Ponta ajung unul după altul la DNA, sau sunt daţi afară pentru incompetenţă. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria României.
1.      Darius Vâlcov, ministrul finanţelor
Cazul Vâlcov ar fi trebuit să însemne un adevărat cutremur pentru guvernul Ponta.
Şeful unuia dintre cele mai importante ministere, membru în CSAT, posesor de certificat ORNIS, sfârşeşte în plasa DNA, ca un borfaş de ultimă speţă. Ministrul de Finanţe, infractorul din cimitir.
În orice ţară civilizată acest episod ar fi condus imediat la demisia guvernului.
Nu şi în România, ţara în care premierul  n-a catadicsit să comenteze cazul fără precedent, şi chiar merge mai departe, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Responsabilitatea premierului Victor Ponta, în promovarea şi avansarea unor astfel de „prieteni” penali, pare că nu există. Premierul a ignorat semnalele din presa ultimilor ani şi avertismentele preşedintelui Băsescu.
2.      Relu Fenechiu (PNL), ministrul Transporturilor
A fost ţinut în guvern până la prima condamnare în instanţă. După ce a făcut praf, împreună cu Victor Ponta,  procesul de privatizare a CFR Marfă, a plecat cu cătuşe la puşcărie, în celebrul proces „Transformatorul”. Gruia Stoică, cel care era cât pe ce să cumpere CFR Marfă, a juns şi el în puşcărie.
3.      Liviu Dragnea (PSD), vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Dezvoltării
Este trimis în judecată, dar în continuare membru al guvernului penal Ponta, pentru presupuse fraude la referendumul din 2012, de demitere a preşedintelui Băsescu. Probabil se aşteaptă decizia definitivă a instanţei, pentru a pleca din guvern cu cătuşe la mâini.
4.      Dan Şova (PSD), ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul (2012), al Infrastructurii (2012-2013) şi al Transporturilor (2014)
Avocatul Dan Şova este urmărit penal în două dosare de procurorii DNA. În dosarul „Rovinari-Turceni”, fiind acuzat de trei fapte de abuz în serviciu. El este acuzat că a beneficiat, prin casa sa de avocatură „Şova şi Asociaţii”, de contracte de asistenţă juridică în valoare totală de 800.000 euro, care au fost atribuite cu încălcarea legii.
Dan Şova, prieten de nădejde a lui Victor Ponta,  este protagonistul unui scandal imens, pentru că a fost apărat de colegii senatori de la reţinere şi arestare, prin încălcarea art 76(2) din Constituţie.  Se pare că votul a fost „inspirat” chiar de Ponta, care se teme că Sova îl va trage după el la DNA.
5.      Daniel Chitoiu, ministrul finanţelor
A fost salvat de anchetă penală în cazul ASF de votul colegilor din parlament. A lăsat-o pe soţia sa, Laura Elena Chitoiu, trimisă în judecată, să răspundă şi pentru faptele soţului. Curat cavalerism şi solidaritate de familie!
6.      Corneliu Dobriţoiu (PNL), ministrul Apărării
Cu puţin timp în urmă, Corneliu Dobritoiu a fost deja condamnat, în primă instanţă, la un an cu suspendare.
Senatorul liberal, general-maior în rezervă, a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2013, alături de alţi 10 generali cu funcţii de conducere în MapN, fiind acuzat că şi-a achiziţionat ilegal o locuinţă de serviciu, la preţ subvenţionat de Armată.
7.      Ioan Mang (PSD), ministrul Educaţiei pentru o săptămână 
A fost dat afară de Victor Ponta, după un uriaş scandal de plagiat. Cu strângere de inimă, Ponta ştiindu-şi foarte bine scheletele din dulap.
8.      Ecaterina Andronescu (PSD), ministrul Educaţiei 
Stâlp al PSD, garantată de Vanghelie, şi el după gratii, Preşedintă a PSD Bucureşti, senatoarea Ecaterina Andronescu este urmărită penal în dosarul „Microsoft”, fiind acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Ancheta este în curs de desfăşurare.
9.      Ovidiu Silaghi (PNL), ministrul Transporturilor
Silaghi este urmărit penal de procurorii DNA din septembrie 2013, fiind acuzat de trafic de influenţă şi că a primit o mită de 200.000 de euro de la omul de afaceri Nelu Iordache, fostul patron al companiei de construcţii Romstrade.
10.  Dan Nica (PSD), ministru al Comunicaţiilor
Este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Nica ar fi pretins şi primit, în perioada aprilie-noiembrie 2004 o parte din fondul de 20 de milioane de euro, virată de firma Fujitsu Siemens în contul unor societăţi offshore.
11.  Victor Paul Dobre (PNL), ministru al Administraţiei 
Procurorii Parchetului General au cerut avizul pentru urmărirea penală a deputatului liberal Victor Paul Dobre, acesta fiind suspectat de abuz în serviciu în legătură cu referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Camera Deputaţilor a respins cererea, astfel că liberalul a scăpat de urmărirea penală.
12.  Varujan Vosganian (PNL), ministru al Economiei
Senatorul demisionar din PNL este acuzat de procurorii DIICOT de constituire a unui grup infracţional organizat, de abuz în serviciu şi de complicitate la delapidare, în dosarul „Ioan Niculae-Romgaz”. Senatul a respins de două ori cererile procurorilor DIICOT, astfel că Vosganian a scăpat de urmărirea penală, convingaandu-şi colegii senatori cu rugăciuni, mir şi milogeală.
13.  Mircea Diaconu (PNL), ministrul Culturii
Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, în 2011, fiind acuzat că a deţinut simultan şi funcţia de director al Teatrului Nottara, şi mandatul de senator. Instanţa supremă a menţinut raportul ANI şi starea de incompatibilitatea a lui Diaconu.
14.  Cristian David (PNL), ministrul pentru Relaţia cu românii de pretutindeni
Fost ministru de Interne, Cristian David este urmărit penal în două dosare, de procurorii DNĂ, în prezent el fiind arestat preventiv la domiciliu.
15.  Victor Ponta, premier
Este acuzat de plagiat, acuzaţie dovedită de importante instituţii ale statului român, printre care Senatul Universităţii din Bucureşti.
A semnat Ordonanţa de Urgenţă în cazul ASF, în urma căreia au fost trimişi în judecată Dan Radu Rusanu, soţia lui Daniel Chitoiu şi alţii.
A fost implicat în cazul Duicu, implicare nelămurită încă de către DNA.
Este implicat în dosarul împiedicării votului din diaspora, în noiembrie 2014, socotită infracţiune în Codul Penal. Ancheta este în curs, Victor Ponta nefiind, deocamdată, cercetat penal.
Acesta-i tabloul general al „celui mai cinstit” guvern promis de Ponta.
Este cel puţin neobişnuit, pentru o ţară membră a UE, ca premierul şi guvernul să nu demisioneze în urma atâtor scandaluri şi implicări penale.

Din această cauză, România îşi pierde credibilitatea ca stat de drept, membru UE, semnatară a tratatelor europene, ţară care doreşte investiţii străine şi absorbţia fondurilor europene. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu